Rotterdamse apothekersassistenten niet blij met nieuw cao voorstel: ‘Dit gaat niet meer’

“Weer sigaar uit eigen doos”, aldus apothekersassistent Sermin. Het voorstel van de werkgevers is om de pensioenpremie permanent met ongeveer 2% te verlagen om zo de lonen met 2,5% te kunnen laten stijgen, dat is te lezen in een brief die FNV heeft gestuurd naar de apothekersassistenten. De nieuwe afspraken zouden betekenen dat de apothekersassistenten er maar zo’n 0.3% op vooruit zouden gaan.

En dat is volgens de apothekersassistenten veel te weinig. “We zijn heel erg ontevreden, niet alleen ik”, vertelt Sermin. “Via de Facebookpagina van het actiecomité hebben we de brief gedeeld en daar kwamen zó veel reacties op. Mensen zeiden: ‘Is dit een grap?’.” De apothekersassistenten mogen nog tot 21 april stemmen over het voorstel, maar Sermin geeft aan dat ze eigenlijk geen keus hebben.

Onderste uit de kan
De FNV geeft namelijk aan dat ze het onderste uit de kan hebben gehaald: “Ondanks dat we hebben geprobeerd hier nog wat aan te veranderen, was dit het maximale voorstel van de werkgevers.” Oftewel: “Take it, or leave it.” Hoewel de vakbond in hun brief aan de apothekersassistenten laat doorschemeren dat ze niet blij zijn met het voorstel, zien ze ook weinig ruimte voor verdere onderhandeling: “Als leden niet akkoord gaan met dit voorstel, dan zal de cao niet aangepast worden.”

Volgens Sermin staat de FNV niet achter nieuwe stakingen, maar zijn het bijzondere tijden en moeten cao’s opgebroken worden. “Dit gaat niet meer.” Op 17 april komen de apothekersassistenten, onder wie uiteraard Sermin, bij elkaar om te overleggen over wat ze nu gaan doen. Ook nieuwe stakingen zijn een mogelijkheid: “Ik werd gisteren uit Limburg gebeld, het begint echt te rollen. Niemand is tevreden.”

OPEN Rotterdam was aanwezig bij de eerste staking van de apothekersassistenten. Kijk hieronder de reportage terug die we toen maakten.