Rotterdamse architect Rem Koolhaas ontvangt Franse eerbetoon in Parijs

De Franse Minister van Cultuur Françoise Nyssen heeft Rotterdamse architect Rem Koolhaas ‘de Commandeur des Arts et des Lettres’ overhandigd. Dit is het hoogste Franse eerbetoon dat wordt uitgereikt als erkenning voor een uitzonderlijke bijdrage op artistiek of literair gebied.

Rem Koolhaas is de meest invloedrijke en internationaal bekendste hedendaagse Nederlandse architect. Zijn architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA), waarvan de hoofdvestiging gevestigd is in Rotterdam, krijgt opdrachten van over de hele wereld. Bekende werken in Rotterdam zijn onder andere het gebouw De Rotterdam, Het Timmerhuis en De Kunsthal met achtergelegen Museumpark.

Voordat de Franse Minister van Cultuur Françoise Nyssen de eerbetoon aan Rem Koolhaas overhandigde, sprak ze: “Je begeleidt de opkomst van nieuwe talenten. Je begeleidt de culturele diversiteit. Je begeleidt ook de toegang van burgers tot kunst. Je laat ons zien dat tussen vier muren alles mogelijk is. Alle combinaties. Alle arrangementen. Alle dromen”.

Rem Koolhaas: “Toen ik op 11-jarige leeftijd bij mijn oma woonde, had ik het geluk om ondergedompeld te worden in de Franse taal. Jaren later was Parijs de ideale achtergrond voor onze meest radicale projecten. Door de omvang van zijn land, is elke Nederlander veroordeeld om te communiceren met anderen, gelukkig heb ik een onverzadigbare nieuwsgierigheid naar het andere – andere landen, ideologieën, systemen, culturen, waarden, esthetiek, waaraan ik hoop te blijven bijdragen met een kritische geest”.

De ceremonie werd gehouden op 8 februari in het meest recente project dat OMA / Rem Koolhaas heeft uitgevoerd in Parijs. Het gebouw ‘Fondation d’Entreprise Galeries Lafayette’ uit het einde van de 19e eeuw is volledig gerenoveerd en verbouwd tot tentoonstelling- en productieruimtes voor kunst, creatie, innovatie en onderzoek. Volgende maand wordt het gebouw voor publiek geopend.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat