Rotterdamse arts werkt tijdens kerst

Het is ‘derde kerstdag’. De tijd van gezellig samenzijn, lekker eten en eventueel het huis vol zetten met sneeuwpoppen en Kerstmannen is na gisteren weer een jaar van ons verwijderd. Niet iedereen is vrij met kerst. Het werk op een nieuwsredactie, de politie of de zorg gaat 24/7 door. Dat is de reden dat de Rotterdamse arts Robin van Luipen ook de kerstdagen op zijn werk door heeft gebracht.

De 28-jarige Van Luipen werkt als arts in opleiding tot specialist in de cardiologie (hart- en vaatziekten) in het Haga Ziekenhuis in Den Haag. Afgelopen kerstdagen was hij daar ook aanwezig om zijn beroep uit te oefenen. Zijn familie is inmiddels gewend dat er tijdens het kerstdiner een lege stoel is. Van Luipen werkt sinds 2009 in een ziekenhuis en moet met kerst dus ook een of twee dagen in het ziekenhuis doorbrengen om te werken.

Het kerstgevoel is dit jaar aan de arts voorbij gegaan. “Tijdens de diensten heb ik er niet veel van meegekregen. Door de drukte op mijn werk, gaat het langs mij heen.” Van Luipen stelt zich daarop in. “Ik weet dat ik er niet bij ben. De voorbereiding op kerst doe ik daarom niet, de dagen zelf maak ik niet met familie of vrienden mee en achteraf is zijn er ook geen spullen van kerst in mijn huis.””. “Zoals ieder jaar organiseert het personeel wel een kerstdiner op de werkvloer, voor diegene die dienst hebben. Dit jaar is er niet veel van een gezamenlijk diner gekomen, doordat de regio de nodige (spoed)zorg nodig had.”

De Rotterdammer noemt het ‘apart’ om als arts te werken tijdens de feestdagen, omdat er ‘een heel andere sfeer hangt, vergeleken met normale weekend- en feestdagen’.
“Het is rustiger en leger dan tijdens normale dagen. Er is geen reguliere zorg, zoals geplande en poliklinische zorg. Het is vergelijkbaar met het weekend, maar dan vaak nog rustiger. Dit komt doordat alle mensen die naar huis kunnen met de feestdagen ontslagen worden of een passend tijdelijk verlof krijgen. Alleen de noodzakelijke zorg gaat door en er blijft een minimaal aantal patiënten opgenomen. Dit maakt dat er in zo’n groot ziekenhuis een relatief klein aantal mensen aanwezig is.
In deze (ogenschijnlijke) rust en naast de acute zorg, zie je mensen bij elkaar komen, elkaar feliciteren en elkaar verrassen met cadeaus en lekkernijen. Patiënten en medisch personeel, aanwezig door de noodzaak, maar gelukkig vaak ook naasten van patiënten die op bezoek komen. Een bijzondere en mooie sfeer onder mensen die elkaar vaak niet kennen, maar wel de kerstgedachte delen.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat