Rotterdamse Benthe pleit voor meer digitaal detoxen en nieuw spel moet daarbij helpen

Ze bracht een bezoek aan de Action, kocht een theedoos, haalde vervolgens de houten schotjes er uit en bedacht spelregels voor de proefversie van een nog te ontwikkelen spel. Benthe van Meggelen wilde een game ontwikkelen die makkelijk mee te nemen zou zijn naar een uitje, bijvoorbeeld naar een koffietent of restaurant. “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Op die manier ben ik begonnen”, vertelt de Rotterdamse waarvan het spel ‘Offtalk’ sinds deze week te koop is en er voor moet zorgen dat Rotterdammers meer fysiek met elkaar in gesprek gaan.

Benthe studeerde eerder ‘Leisure & events management’ aan de Willem de Kooning Academie en kreeg destijds een schoolopdracht toegewezen waarin zij trends moest onderzoeken en stuitte al gauw op minimalisme. Vanaf daar groeide de interesse voor de zogenoemde digitale detox. Toen de Rotterdamse namelijk nog in de horeca werkte, viel haar op hoe veel mensen eigenlijk, te weinig met elkaar bezig zijn. Ook Benthe had daar dus last van. “Ik realiseerde me dat door zo bezig te zijn met de online wereld, ik vergat te leven.” Op een zeker punt begon dit te irriteren, en Benthe was vastberaden dat hier verandering in moest komen. Het was de volgende stap naar het op de markt brengen van het spel van de Rotterdamse.

Van prototype naar op de markt
De bedoeling is om de telefoon in de doos te leggen en met behulp van papieren kaartjes, in gesprek te gaan met elkaar. Op deze kaartjes kunnen deelnemers onder meer vragen vinden om zo elkaar beter te leren kennen. Maar eerst moest het spel nog op de markt komen en dus heeft onder andere de vriendengroep van Benthe het spel, toen het nog in ontwikkeling was, getest. Er bleek toen nog één onpraktisch element aan de proefversie. Zo nam de theedoos bijvoorbeeld te veel plek in beslag op tafel. Daar bedacht Benthe een oplossing voor, het spel veranderde van theedoos naar een menukaarthouder. Op die manier bleef het gezellig én praktisch. De opzet van het spel, met elkaar in gesprek gaan aan de hand van verschillende vraagstukken, bleef hetzelfde en ‘Offtalk’ is inmiddels te koop.