De Rotterdamse whisky-distilleerderij Cley in Overschie breidt uit. In Charlois bouwen de makers van de ambachtelijke whisky aan een gloednieuwe productielocatie – met als blikvanger een imposante koperen ketel van 1500 liter. Daarmee willen ze niet alleen méér whisky produceren, maar ook meer mensen kennis laten maken met hun eigenzinnige, Rotterdamse product.
In een voormalige metaalwerkplaats op de rand van Oud-Charlois timmeren oprichters Paul en Maria letterlijk aan de weg. De ruimte wordt omgetoverd tot een volwaardige distilleerderij mét bezoekersfunctie. “We zijn hier echt opnieuw aan het bouwen”, zegt brouwer Paul. “Het is groter, stoerder, en past bij de ambities die we inmiddels hebben.”
De whisky van Cley is inmiddels geen onbekende meer. Het kleine Rotterdamse merk is geliefd onder kenners – mede door hun rijpingsproces in onder andere wijn- en rumvaten, en de lokale productie. Alles gebeurt in eigen huis: van het stoken tot het bottelen en etiketteren. “Het begon als een hobby maar het is uit de hand gelopen.”, vertelt de andere helft van het duo dat Cley vormg, Maria. “Het is echt onze passie.”