Rotterdamse danser Gil Gomes na traumatische jeugd op het Eurovisie Songfestival naast Jeangu Macrooy

De Rotterdamse danser & creative Gil Gomes Leal staat na een, naar eigen zeggen, traumatische jeugd op het Eurovisie Songfestival Podium. Een grote mijlpaal. In een openhartig interview met Rijnmond vertelt hij hoe dans zijn leven tot twee keer toe redde en wat het met hem doet dat hij zal optreden voor 182 miljoen kijkers. 

Gil staat tijdens de Eurovisie Songfestival finale naast Nederlands finalist Jeangu Macrooy. De twee leerden elkaar vorig jaar kennen en het klikte meteen. De zanger zocht iemand die de boodschap van zijn nummer ‘Yu no man broko mi’ extra kracht kon geven op het podium en Gil was voor hem de aangewezen persoon. “Zo staat Rotterdam toch nog een beetje op het podium in Rotterdam. Het is een hele eer en een full circle om, zeker na een jaar van coronacrisis, voor zo’n groot publiek op mijn thuisbasis te kunnen performen.’’, aldus Gil in gesprek met Rijnmond. 

Gil zijn jeugd was alles behalve makkelijk. In het interview geeft Gil aan dat hij blij dat hij is gaan dansen en dat hij dansdocent Lloyd Marengo tegen is gekomen. Mede door hem geloofde Gil in een toekomst als danser. Wij spraken Lloyd Marengo. Lloyd Marengo is zelf groot breakdance legende in Rotterdam en heeft lesgegeven aan vele dansers. Hij zei het volgende over Gil: ‘Gil kwam als het goed is voor het eerst bij mij dansen. Hij heeft denk ik zeven jaar les gevolgd bij mij. Gil was altijd een hardwerkende jongen, heel creatief en altijd heel open minded. Het is mooi om te zien wat hij allemaal bereikt heeft en ik ben blij dat ik bij zijn ontwikkeling mocht zijn.’ Ook zei Lloyd dat het een enorme prestatie is als je op het Songfestival podium mag dansen; ‘Het Songfestival is niet niks. Het is mooi als je kan zeggen ik heb daar mogen staan en ik heb Nederland mogen vertegenwoordigen. Ik draag Gil een warm hart toe, heel veel lobi.’

Lloyd Marengo is bekend van de serie Breakin’. In deze serie  wordt teruggeblikt op de afgelopen vier decennia, die elk een generatie vertegenwoordigt met unieke moves, oefenplekken en boegbeelden. In vier afleveringen gaat Lloyd samen met Maikel Walker in gesprek met pioniers uit de scene en bespreken zij veertig jaar Rotterdamse breaking geschiedenis.

 

 

Foto: Nicky Angelina