Rotterdamse docent Annelou genomineerd voor leraar van het jaar

De Rotterdamse docent Annelou Molendijk is geëindigd in de top drie in de verkiezing voor leraar van het jaar binnen het voortgezet onderwijs. Annelou is onderwijscoördinator en geeft o.a. Nederlands en burgerschap op HPC Centrum, een school voor praktijkonderwijs in het Oude Westen in Rotterdam.

HPC Centrum is een school voor praktijkonderwijs. Dit is onderwijs voorleerlingen die meer moeite hebben met leren op de traditionele manier. In het praktijkonderwijs leren leerlingen niet alleen uit boeken en online, maar vooral door te doen. In de praktijk dus. Wat Annelou een bijzondere docent maakt, is dat ze 24 uur en 7 dagen per week voor de leerlingen klaarstaat. Veel mensen zeggen dat te doen, maar zij meent het. Het zijn soms leerlingen met een lastige thuissituatie en ze wil er dus ook voor hen zijn buiten schooltijd. Naast Annelou haar grenzeloze betrokkenheid, is ze door haar collega’s ook voor een andere kwaliteit aangedragen tot beste leraar van het jaar. Namelijk omdat ze ontzettend bezig is om de lessen aan te passen aan de leefwereld van de kids, zo vertelt collega Melissa de Bruijn.

Rotterdamse leerlingen
De nog maar 27-jarige Annelou staat nu al bijna tien jaar voor de klas, ze heeft eerder les gegeven aan VMBO- en internationale schakelklassen. Hoe uitdagender de doelgroep, hoe leuker, vindt ze zelf. Vooral de Rotterdamse leerlingen vindt zij het leukst. ‘Ze zijn misschien af en toe pittig, maar ook goudeerlijk’, zo vertelt Annelou. In het praktijkonderwijs komen leerlingen vaak gebroken binnen met een heel laag zelfbeeld, juist voor deze leerlingen wil zij een verschil maken om ze te laten zien dat ze er mogen zijn en dat zij ertoe doen. Zij vindt dan ook dat dit beeld in de maatschappij moet veranderen naar waardering en erkenning voor deze doelgroep.