Rotterdamse festivalbranche, artiesten en bezoekers zaterdag op Coolsingel uit protest

Rotterdamse clubeigenaren, artiesten, creatievelingen, bezoekers, medewerkers en leveranciers komen zaterdag samen voor een protestmars door het centrum. Daarmee willen ze afdwingen dat de overheid stopt met het ‘meten met twee maten’ als het gaat om het toestaan van festivals. “Laat óók de festivals en andere evenementen doorgaan.”

Kartrekker van het evenement in Rotterdam is clubeigenaar Aziz Yagoub. Via Facebook nodigt hij ‘concullega’s, artiesten, bezoekers en iedereen die de onze sector steunt’ uit voor de protestmars in Rotterdam. Thys Boer van belangenorganisatie de N8W8 doet zaterdag ook mee met de demonstratie: “Het is belangrijk dat we laten zien dat we ons niet zo makkelijk weg laten zetten. Het is niet meer uit te leggen.”

Thys verwacht een flinke groep medestanders te zien en hoopt dat er op een podium door allerlei mensen op de Coolsingel aandacht kan worden gevraagd: “Dat we samen al onze verschillen even opzij zetten en samen een vuist maken, met organisatoren, artiesten, bezoekers, allerlei partijen die getroffen zijn door het beleid. Kijk, financieel zijn we allang uitgeput. Maar onze moraal door de maatregelen nu ook. We moeten echt alle zeilen bijzetten.”

De oproep om te demonstreren wordt gedeeld door diverse Rotterdamse artiesten, podia en organisaties.

 

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door NOW&WOW (@nowandwow_official)

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Baroeg Open Air (@baroegopenair)

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door David Vunk (@david_vunk_official)

Ook Mark Ritsema, programmeur van Jazzcafé Dizzy heeft de oproep namens stichting Gillespie Rotterdam ondertekend: “Toen ik de aankondiging zag heb ik vrij impulsief meteen getekend. Het is een enorme strop. Steeds weer artiesten afbellen is niet wat je wil, en het blijft steeds maar langer duren voor ons. We willen gewoon weer muziek, cultuur en kunnen programmeren. We geloven ook echt dat we alles veilig kunnen organiseren. Het is zo scheef dat zo’n Formule 1 wel door mag gaan, het gaat over centen. Dat kaarten we de 21e ook aan.”

Niet alleen in Rotterdam gaan mensen straat op, in meerdere steden wordt actie gevoerd. De ‘Unmute Us!’ beweging is naar eigen zeggen voortgekomen uit de dancefestivals, maar inmiddels hebben zich al veel partijen zich achter het initiatief geschaard. “We gaan zaterdag om 14.00 uur beginnen met de mars en eindigen bij de Coolsingel. Hoe we precies gaan lopen zullen we de komende dagen bekend maken”, aldus Thys.

In 2019 stond de N8W8 ook al op de Coolsingel, toen om aandacht te vragen voor het nachtleven. Kijk onze livestream daarover hieronder terug.