Rotterdamse festivals verplaatst vanwege NAVO-top in Den Haag: impact is groot

Extra drukte op de snelwegen rondom Rotterdam en een compleet omgegooide festivalagenda deze zomer: dat zijn de gevolgen van de NAVO-top die in juni in Den Haag is. Tijdens de top komen vijfenveertig wereldleiders samen om belangrijke keuzes te maken over vrede en veiligheid.

Festivals Boothstock, I Love Urban, Jazzfestival Hillegersberg en Bluegrass Festival zijn vanwege de top allemaal verplaatst naar juli. En dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Rotterdam Festivals, die de festivalagenda in de stad maakt, is al sinds vorig jaar bezig met puzzelen: “We wisten het op tijd en hebben de ruimte gehad om uitgebreid te kunnen kijken naar oplossingen.”

Beperkte inzet
De invloed van de top is namelijk niet alleen op de dagen van de NAVO-top zelf, maar ook de week ervoor. Van 10 tot 29 juni zijn veel politieagenten in Den Haag aan het werk en dat maakt het dus lastig om grootschalige festivals te organiseren. “In dialoog met verschillende partijen is er gekeken naar alternatieve data en dat is gelukt. De andere optie was dat ze niet door konden gaan.”

“De consequenties zijn gelukkig beperkt. Ook al kan de impact op de verschillende organisaties groot zijn”, geeft Rotterdam Festivals aan. En die impact merkt Mark Rouwenhorst van JMR, dat Boothstock organiseert, ook. Het festival dat jaarlijks plaatsvindt in het Kralingse Bos in de tweede week van juni, is dit jaar op 12 juli: “Het lastige is dat ons publiek rekent op een bepaald weekend in een jaar. Dat we nu een maand later zitten … Ik hoop dat niet te veel mensen het missen.”

Dat er wordt gerekend op vast weekend het jaar, merkt Rouwenhorst ook bij de leveranciers. “Het grootste probleem dat we nu eigenlijk hebben, is dat we geen toiletten kunnen krijgen.” Normaal zijn er op het festival vacuümtoiletten, maar de leverancier heeft die al verhuurd aan andere evenementen in het land. “Alternatieven zijn chemische toiletten, maar dat vind ik eigenlijk niet meer kunnen”, aldus Rouwenhorst. Ook spoeltoiletten zijn volgens hem geen optie.

Het ingewikkelde aan spoeltoiletten is namelijk dat het festival dan 80% meer water nodig heeft. En waar tover je dat water vandaan? “Mogelijkheden zijn via de brandweer, het uit de Kralingse Plas pompen of een waterput slaan naar het grondwater”, zegt Rouwenhorst. Maar daar zit veel bureaucratische rompslomp aan: “Het probleem is niet zozeer dat dat iets meer kost. Het gaat meer om het aanvragen van vergunningen, er bestaat een kans dat dat niet op tijd lukt.”

Rekening
Bij het verplaatsen van de festivals is er rekening gehouden met van alles: Een goede spreiding zodat er niet te veel tegelijk is, en ook dat er bijvoorbeeld geen gelijksoortige festivals in hetzelfde weekend zijn. Er is gekeken naar de belasting van de festivallocaties en de omgeving daarvan: Wordt hetzelfde park bijvoorbeeld niet te vaak achter elkaar gebruikt. Ook daar zitten namelijk regels aan. Voor Boothstock is er weer een ander probleem: de RET heeft het in de periode te druk.
Het zou nogal een puzzel zijn om de bezoekers na het festival via metrostations Voorschoterlaan of Gerdesiaweg uit de omgeving te krijgen. In datzelfde weekend is namelijk ook North Sea Round Town. En dus is rond station Zuidplein ook inzet nodig. De RET is samen met Boothstock nog op zoek naar oplossingen: “Dit kan betekenen dat de bezoekers aankomende editie mogelijk een andere route of vervoermiddel zullen gebruiken dan ze gewend zijn.”

De RET laat in een schriftelijke reactie weten dat veiligheid voorop staat en dat ze met Boothstock meerdere opties bespreken: ‘Voor ons is het erg belangrijk dat wij onze medewerkers en reizigers veilig vervoeren. Wij zijn daarom ook in goed overleg met alle betrokken partijen over crowd control.’ Rouwenhorst geeft aan dat de besproken opties gaan over het gebruik van pendelbussen naar Kralingse Zoom of zelfs het tijdelijk sluiten van de metrostations Voorschoterlaan en Gerdesiaweg.

Verkeer
Vanaf 22 juni merk je op de weg dat de NAVO-top eraan komt. Dan starten de voorbereidingen, zoals het plaatsen van afzettingen om de veiligheid in en rondom Den Haag te vergroten. De wegen die worden afgesloten zijn de A5, A4, A44, N44 en N14. Het gevolg hiervan is dat veel automobilisten andere routes zullen rijden, die vervolgens heel druk worden. Reken dus op files op de regionale en lokale wegen rondom Rotterdam.

Openbaar vervoer
De gemeente raadt aan om die dagen met het openbaar vervoer te reizen als je richting Amsterdam of Den Haag gaat. Trams en bussen die de afgesloten wegen kruisen, rijden niet of waar mogelijk om. Wel moet je ook hier rekening houden met extra drukte.

Dit artikel werd gemaakt als onderdeel van een groter onderzoek van Bureau LOKAAL. Bureau LOKAAL is een samenwerking tussen regionale omroep Rijnmond en streekomroepen Twee, RTV Dordrecht en Archipel en lokale omroep OPEN Rotterdam.