Rotterdamse hiphopkunstenaars in beeld met Roffa Represent

Hiphop is meer dan enkel muziek. Het is een ware kunstvorm die zich door de jaren heen op veel meer manieren heeft geuit dan enkel top 40-hits en leuke videoclips. Hiphop kun je zien als een filosofie, een stem van een generatie, een uiting van onvrede, ongeremd, een experiment, technologie, een levensovertuiging, een politiek en filosofisch instrument voor de ongehoorde laag van de samenleving. Dat biedt Roffa Represent, een serie van acht portretten over Rotterdamse woordkunstenaars.

De serie volgt de scene uit alle lagen en culturen van Rotterdam. Ondanks dat hiphop de gemene deler is, laat Roffa Represent een fascinerende en totaal verschillende kijk zien op deze muziek en lifestylestroming in Rotterdam en de waanzinnige gedrevenheid en passie van de opkomende artiesten.

We kijken vooral vooruit. Naar hoe de scene blijft innoveren en hoe hiphop véél meer is dan alleen een muziekgenre. Het is funk, rock, soul en jazz, maar ook gospel, disco en kinderliedjes. Het is dansen, zingen, rappen, schrijven, ontwerpen, fotograferen, filmen, fashion en poëzie. Hiphop is een levenswijze. Hiphop is kunst.
Door experiment, ritme en een expressieve cameravoering te combineren met eerlijke en oprechte verhalen uit de Rotterdamse scene, doorbreekt Roffa Represent het cliché en toont de vele verschijningsvormen van hiphop aan een publiek dat daar normaal gesproken niet mee in aanraking komt. Want hiphop past net zo goed bij de urban lifestyle als de in de jaren 50 opgegroeide kaaskop.

De serie portretteert acht zeer uiteenlopende artiesten. De een nog verrassender dan de ander. Van christelijke rap tot de meest rauwe underground hiphop recht uit het Rotterdamse straatleven. Waar de een zijn politieke onvrede wil uiten, wil de ander juist zo min mogelijk over zijn tekst nadenken. En ondanks deze gigantische verschillen, zowel muzikaal als in leef- en denkwijze, zijn zij allemaal ‘hiphop’.
Roffa Represent is een creatie van Rauwkost-Collective in samenwerking met HipHop In Je Smoel en geproduceerd door Riverparkfilms.
 
Aflevering 8 – Green Cabin
Een niet te stoppen machine van beatmakers, tekstschrijvers en kunstenaars: dat is hiphopcollectief Green Cabin. Elijah Waters, Grown George, M3SEN, Big Cam, Nash Crebula, China Viking en Roca Beats vormen de groep. Samen produceren zij in razend tempo harde tunes, begeleid door smoke-infused lyrics. Met als doel om te kunnen leven van hun passie: muziek.


 
Aflevering 7 – Alexa
Na jaren refreintjes en hooks in te zingen voor straatrappers in Zoetermeer besluit Alexa dat ze zelf ook een verhaal te vertellen heeft. Ze doet auditie op de Tilburgse rockacademie en wordt ‘per ongeluk’ aangenomen. Daar creëert ze een eigentijdse mix van vloeiende raps en melodieuze zangpartijen.
Nu gebruikt Alexa muziek om jonge vrouwen te inspireren en te laten zien dat het ook anders kan. Want zeg nou zelf, stiekem heeft iedereen wel zin in een ander geluid.

Aflevering 6 – Stryder
‘De dag dat ik blije muziek zou moeten maken, is de dag dat ik moet stoppen met muziek’. Dertien jaar geleden begint Stryder met muziek en ziet in hiphop een manier om zijn woede en frustratie over maatschappelijke problemen en de oorlog in Palestine te uiten. Samen met Camp Rauw waren ze hard op weg om gehoord te worden. Plotseling valt alles weg op het moment als Stryder in 2012 zijn stem verliest.

‘Op het moment dat er artiesten zouden zijn in Nederland die inhoudelijk zouden zijn, die de charts zouden domineren, en het zouden hebben over maatschappelijke problematiek, dan zou ik die urgentie misschien minder voelen’. Dat is waarom hij het nu, zes jaar later, zijn missie toch weer opnieuw begint.

 
Aflevering 5 – FABZ Pi
Op 16-jarige leeftijd verlaat FABZ Pi het zonnige Ethiopië. Hij jaagt zijn droom na om profvoetballer te worden in Nederland. Door een knieblessure valt zijn droom in duigen. Muziek bracht hem licht in deze duisternis. Nu is FABZ Pi niet meer te stoppen en is hij op missie om de grootste artiest ter wereld te worden. 
 

 
Aflevering 4 – Duitenkornuiten
Deze jongens lopen misschien niet in designer, maar hebben wel welvaart in hun hart. Duitenkornuiten, de magiërs van de lage landen. Zij hebben elkaar ontmoet op een zonnige dag in Blijdorp en zijn sindsdien niet meer te stoppen.

 
Aflevering 3 – Far I
Met zijn agressieve rapstijl toerde Far I door alle zalen in Nederland maar werd hij als Engelstalige artiest al snel aan de kant geschoven door de opkomst van de Nederhop. In 2011 richt hij het tegengeluid op met zijn label Hardheaderz. “M’n jeugd was wel fucked up… maar muziek is hetgeen wat me erdoorheen hielp”. Hiphop creërde voor hem a sense of unity en dat is wat hij de jongere generatie probeert over te brengen als vader, artiest en als leraar.

Aflevering 2 – Spanish
Regel één in hiphop: ‘keep it real’, en dat doet woordkunstenaar Spanish. ‘Als je bars hebt, heb je bars’, en dat laat deze bescheiden Maasluizenaar zeker zien. Met een antenne voor bijzondere woorden is Spanish op zoek naar hoe hij oldskool hiphop kan combineren met zijn christelijke geloofsovertuiging.

Aflevering 1 – MC JR

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat