Horecapanden massaal in de verkoop, makelaar kan drukte niet aan: ‘Nooit was aanbod zó hoog’

Steeds meer horecaondernemers zetten hun zaak te koop, ziet de Rotterdamse horecamakelaar Marcel Verbaas. Vanwege het toenemende aanbod kijkt de makelaardij een stuk kritischer naar horecazaken. “We moeten elke dag ‘nee’ zeggen tegen ondernemers die hun zaak te koop of ter overname willen aanbieden. Ze moeten nu aan alle eisen voldoen.” Momenteel staan er meer dan 200 kroegen, hotels en restaurants bij hem te koop. 

In de eerste twee kwartalen van dit jaar gingen 141 horecazaken failliet, schrijft NRC. Dat is nu al meer dan de 134 van heel 2022. Daarmee zit het aantal faillissementen weer op het niveau van vóór de coronacrisis. Ook sloten meer ondernemers zelf de deuren. Verbaas heeft meer klanten dan ooit en volgens hem wordt het alleen maar erger. 

Coronasteun
“Tot begin vorig jaar was er nog coronasteun, dus men kon bijna niet failliet gaan”, legt Gijsbregt Brouwer uit. Hij is mede-oprichter van De Buik van Rotterdam. Volgens Jeroen Ballot, horeca consultant, was het uitstel van executie. “De zaken die het toch al niet zouden redden, deden een beroep op de coronasteun. Die moeten ze inmiddels terugbetalen.” Volgens beide horeca-kenners komt er nog een inhaalslag. “Niet alleen het terugbetalen van hun schulden, maar ook de inflatie, hogere gasprijzen en het personeelstekort zorgen voor druk op de horeca”, zegt Brouwer.