Rotterdamse horecaondernemers rekenen op lange sluiting: “Bezorgen is niet rendabel”

Het kabinet maakt tijdens het persmoment op 27 oktober bekend dat er geen nieuwe maatregelen getroffen worden, maar dat de huidige maatregelen tot in ieder geval december zullen gelden. Dat betekent dus ook dat de horeca tot in ieder geval die tijd weer gesloten zal zijn. Wij peilen bij twee ondernemers die wij aan tijdens de eerste lockdown in maart spraken hoe het met nu met hen gaat en hoe zijn de komende periode tegemoet gaan.

Zowel Tobias Prins, mede-eigenaar van horecazaak Altijd in de Buurt en eigenaar van Prins Bookings, als Sam Hofstaetter, mede-eigenaar van café Stalles en club Vibes, gaan ervan uit dat hun zaken dit jaar niet meer open mogen. “Toen we weer open gingen gingen in juli gingen we er eigenlijk al vanuit dat er een tweede golf zou komen en dat we weer dicht zouden moeten,” vertelt Tobias. Sam geeft aan dat hij eigenlijk van mening is dat de huidige maatregelen net iets te laat zijn genomen: “Toen de besmettingen in september toenamen had er al ingegrepen moeten worden. Het is eigenlijk best uit de hand gelopen en nu moeten we op de blaren zitten.”

Bezorgen niet rendabel
Tijdens de eerste lockdown was Stalles open voor bezorging en afhaal: “Het houdt je wel bezig, maar dat weegt niet op tegen de kosten die je maakt. Daarom kiezen we ervoor om dat deze keer niet te doen.” Sam merkt wel dat zijn personeel enigszins onrustig is, zeker de fulltimers. Omdat er tijdens de eerste lockdown volop geklust is aan de zaak, worden er nu kleinere klusjes gedaan, zoals stoffen, opruimen. “Veel is al gedaan en we kunnen nu ook geen grote dingen meer doen: we moeten beter op ons geld letten dan toen.”

“Dat we dicht zijn is een bittere pil, maar we hadden er al rekening mee gehouden”, zegt Tobias. Hij en zijn compagnon bij Altijd in de Buurt hebben de afgelopen maanden de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Zo hebben ze duidelijke afspraken gemaakt met leveranciers van producten en diensten en hebben ze ervoor gekozen deze gedeeltelijke lockdown niet aan afhalen of bezorgen te doen. “We merkten tijdens de eerste lockdown, waarin we dat wel deden, dat dat gewoon niet rendabel is. Door gewoon helemaal dicht te zijn maken we de minste kosten,” vertelt hij. Ergens vindt Tobias het oneerlijk dat de horeca dicht moet, maar het ov en de supermarkten nog erg druk zijn. “Maar, het kan nooit eerlijk zijn: in elk scenario wordt er wel ergens iemand benadeeld.”

Stilliggend nachtleven is pijnlijk
Naast dat beide Rotterdammers mede-eigenaar zijn van een horecazaak, zijn ze ook beide betrokken bij het nachtleven. Het boekingskantoor van Tobias, Prins Bookings, ligt al sinds het begin van de coronacrisis stil. Waar hij voor de crisis 15 shows per week had, voor hem en zijn artiesten, zijn dit er nu 2 per maand. “Eigenlijk maken mijn compagnon en ik het van twee kanten mee. We hebben het geluk dat we alles zelf doen, waardoor we daarin ook geen kosten maken.” Voor zijn artiesten is dit ook een zware periode: “Zij hebben helemaal geen inkomsten meer. Sommige geven nu workshops of dj-lessen of zijn zelfs gaan koken.”

Voor Sam is het gesloten blijven van Club Vibes pijnlijk. “We kunnen er helemaal niets mee. Toen Stalles nog open was konden we het erbij trekken als het te druk werd in het café, maar verder gebeurt er nog steeds helemaal niets.” Wel zijn Sam en zijn compagnon aan het onderzoeken wat ze zouden kunnen met de ruimte: “Misschien kunnen we Vibes opstellen voor workouts; we hebben wel een hele goede geluidsinstallatie. Dus dat kan leuk zijn.” Hij probeert stil te staan bij wat hij verder nog wil en nieuwe concepten te bedenken, maar ook die zijn op een gegeven moment op.

Positief blijven
“Het is soms heel moeilijk om niet toe te geven en het er maar bij te laten, maar ik blijf erin geloven,” geeft Sam aan. Tips voor mede-ondernemers heeft hij op dit moment niet echt: “Het is echt voor iedereen een andere situatie.”

Tobias is van mening dat het in Nederland goed geregeld is qua subsidies en steun vanuit de overheid. “Niemand kan er wat aan doen en de regels zijn nou eenmaal gemaakt om het land te beschermen, of je het nou leuk vindt of niet. We moeten er gewoon doorheen en er het beste van maken.” Volgens hem komt het er voor hem en zijn compagnon nu op aan op het hebben van de langste adem: “We gooien de handdoek nu niet in de ring.”

Foto: Altijd in de Buurt (Mark Bolk)

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat