Rotterdamse horecaondernemers zetten zich schrap voor de toekomst

De horeca blijft minimaal tot 6 april gesloten en groepen groter dan 3 personen mogen tot 1 juni niet meer samenkomen. Dat is één van de nieuwe maatregelen die het kabinet bekend maakte op 23 maart. Bij veel horecaondernemers en evenementorganisatoren heeft dit nieuws erin gehakt en zorgt het voor onzekerheid over de toekomst. Maar die nieuwe maatregelen, die gelden tot 1 juni, wat voor invloed hebben die eigenlijk?

Tobias Prins, mede-eigenaar van restaurant Altijd In De Buurt en Prins Bookings aan de Weena, ziet de komende tijd somber in: “Ik denk dat er een verlenging komt op de sluiting van de horeca. Je mag namelijk niet met grote groepen bijeen komen en in de horeca gebeurt dat wel, ook al is er ruimte tussen de tafels.” Als de sluiting inderdaad verlengd wordt, voorspelt Tobias at veel zaken failliet zullen gaan. 

Elke dag worden namelijk schulden opgebouwd bij energieleveranciers en huurbazen. Daarnaast moet ook het personeel gewoon uitbetaald worden. Daarom raadt hij ook andere horecaondernemers aan om afspraken te maken met alle mensen die geld van hen krijgen. Hij verwacht dat alle ondernemingen in de stad de komende jaren bezig zullen zijn met bijkomen van de crisis. “In de tussentijd proberen wij extra te investeren in de zaak: we zijn aan het schoonmaken, verven, opknappen, repareren en verbeteren. Allemaal in de hoop dat we als nieuw weer uit deze crisis komen.” 

Klussen
Ook Sam Hoffstaetter, mede-eigenaar van Stalles en Vibes aan de Nieuwe Binnenweg, is aan het klussen geslagen. “We proberen het positief in te zien; nu we gesloten zijn kunnen we dingen aanpakken die eerst niet konden.” Toch blijven de twijfels bij Sam aanwezig; het is namelijk onduidelijk hoe de uitbetaling van de vergoedingen van de overheid zullen gaan. Het is dus de vraag of deze investeringen in de zaak op de lange termijn te veroorloven zijn. 
Ook voor hem zijn de maatregelen nu onduidelijk. “Het is nog maar te zien of we op 6 april weer open kunnen.” Volgens Sam is het voor kleinere ondernemers belangrijk te gaan kijken welke diensten opgeschort kunnen worden. “Wij hebben het geluk nog enigszins een buffer te hebben, maar voor de kleinere ondernemers is het veel moeilijker. Voor hen tellen alle kleintjes,” vertelt hij.

Littekens
Dat deze crisis littekens gaat achterlaten in de stad is volgens Willem Janssen, eigenaar van H2otel in de Wijnhaven, duidelijk: “Er zullen veel ondernemingen verdwijnen. Daarnaast denk ik ook dat dit iets is wat de geschiedenisboeken ingaat en wat we zullen vertellen aan onze kinderen.” 

Willem geeft aan dat de sfeer onder de ondernemers in de stad inmiddels is omgeslagen. “Bij de ondernemers om mij heen zag ik in het begin nog veel vuur om te vechten en te strijden, maar dat is inmiddels redelijk uitgeblust, nu is het meer angst. Mede doordat we dus eigenlijk gewoon niets kunnen, alles ligt stil.” Het hotel van Willem is niet gesloten, maar is wel helemaal leeg. Ook hij richt zich in deze periode van ‘rust’ op het verbouwen en vernieuwen van zijn bedrijf.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat