Rotterdamse jongeren in gesprek over racisme met wethouder Wijbenga

Loulou, Jesse, D’Avellonne en Lauryn, Rodneelys, zijn vijf Rotterdamse jongeren die zich inzetten voor gelijkheid in de stad als het gaat over diversiteit. Alle vijf hebben zij verschillende oplossingen, maar hetzelfde doel. Tijdens de Talkshow Keti Koti, vorig maand, pitchten zij hun ideeen, maar zien tot op heden geen verandering.

Volgens de jongeren begint een goede aanpak tegen racisme op een vroege leeftijd. “Er wordt te weinig aandacht gegeven aan de slavernij in lessen op school”, zegt D’Avellonne. Loulou is een docente die pas haar lerarenopleiding heeft afgerond. Zij streeft ernaar om de onderwerpen ‘racisme’ en ‘slavernij’ makkelijker bespreekbaar te maken, zowel onder de leerlingen en leraren. “Op mijn school was er een vak, dat ‘onderwijs en diversiteit’ heet. Ik dacht: ‘dit gaat echt over diversiteit, we gaan racismeproblematiek bespreken in de klas als onderwerp’. Maar de lessen gingen niet alleen over diversiteit, maar vooral over de theorie van een heel goede onderwijskundige. Het was niet helemaal wat ik ervan heb gedacht”, zegt Loulou.

Voor Loulou is de pitch niet de aanleiding dat zij bij de bespreking zit. Wethouder Bert Wijbenga is ook aanwezig bij de pitch, zij gaat voornamelijk in gesprek over de woordkeuze van het integratiebeleid dat gemaakt is door een in Loulou’s ogen te ‘witte communicatieafdeling’.

Illustratieboeken
D’Avellonne heeft haar eigen creatie, waarmee zij kinderen op een creatieve en educatieve manier kan leren over de geschiedenis van verschillende culturen. Zij maakt illustratieboeken, die over van alles kan gaan. “Ik was een paar dagen na de Black Lives Matter-demonstratie samen met een vriendin gaan zoeken in de stad naar iets dat te maken heeft met de zwarte gemeenschap. Tot ons grote verbazing zagen wij vrij weinig boeken terug hierover.” Samen met Loulou maakt zij nu illustratieboeken voor kinderen met haar eigen uitgeverij: ‘De Wilde Haren’.

Rodneelys is klaar met het wachten op verandering. “Het is niet een vraag die ik stel, ik wil gewoon verandering!” Zij wil een platform beginnen voor jongeren waarin zij geinformeerd worden op een laagdrempelig manier. “Nederlands is niet alleen een taal, die alleen maar met moeilijke woorden wordt gesproken.” Als jong persoon in de stad mist zij vooral een platform dat voor jongeren speciaal wordt opgezet, waarover zij kunnen meediscuseren op hun eigen niveau. Uit de pitch heeft zij een verwachting, namelijk dat er eindelijk actie komt in de vorm van handelingen. Volgens Bert Wijbenga neemt hij hun tips ook mee in toekomstige beslissingen van de gemeente.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat