Rotterdamse jongeren uit de jeugdhulp vertellen levensverhaal in foto-expositie: ‘Mijn littekens horen bij mij’

De littekens van Anouk Robben (25) vertellen een verhaal. Op jonge leeftijd kreeg ze depressieve klachten en begon ze zichzelf te snijden. Ze kreeg psychische hulp en pakte zo haar depressie en problemen aan. Tijdens de coronaperiode kwam de depressie terug, maar Anouk wist zich te herpakken. Haar verhaal en het verhaal van dertien andere jongeren uit de jeugdhulp zijn nu te zien in foto-expositie Getekend door het leven in het Nederlands Fotomuseum.

In de expositie vertellen de jongeren hun verhaal aan de hand van hun tatoeages, littekens of lichaamsversiering. “Mijn littekens hoeven helemaal niet weg. Ze horen juist bij mij”, zegt Anouk. Door het delen van haar (levens)ervaring en kennis hoopt zij de jeugdhulp te veranderen.

De ervaringen van deze jongeren geven inzicht in persoonlijke worstelingen, lessen of herinneringen, maar ook in de bredere uitdagingen waar de maatschappij voor staat. De expositie geeft stof tot nadenken over de reis die deze jongeren hebben afgelegd.

‘Vastpakken en niet loslaten’
De gemeente Rotterdam was al bezig met het actieplan ‘Vastpakken en niet loslaten’ voor jongeren in een kwetsbare situatie. Getekend door het leven is het gevolg van dit actieplan en is een initiatief van stichting ExpEx en de gemeente Rotterdam. Het is tot leven geroepen om ervoor te zorgen dat jongeren met multiproblematiek, ook wel meerdere problemen op allerlei vlakken genoemd, op het juiste moment de juiste hulp krijgen.

Programmamaker José Soorsma: “Een van de knelpunten die het actieplan aanpakt, is het verbeteren van de aansluiting van de jeugdhulp op de Wet maatschappelijke ondersteuning als jongeren 18 jaar worden. Jongeren krijgen in die periode niet de juiste ondersteuning, waardoor we hen kwijtraken. Vaak zien we hen dan later met verergerde problemen terug.’’

Vrijheid
Vrijheid is een essentieel onderdeel van de tentoonstelling. Dit wordt gerealiseerd door de desbetreffende veertien jongeren volledig de regie te geven over hoe zij op de foto komen te staan en welke kanten zij van hun verhaal willen vertellen. De expositie Getekend voor het leven is tot en met 10 september 2023 te zien in het Nederlands Fotomuseum.