Rotterdamse journalist maakt film over impact van verwoestende explosie in Beiroet

“Het enige wat ik hoorde was geschreeuw en het geluid van gebroken glas”, vertelt een van de hoofdpersonages uit de documentaire ‘The Sound of Broken Glass’ van oud NOS-correspondent Marcel van der Steen over de explosie in de haven van Beiroet, Libanon. Een jaar na de ramp ging de documentaire in filmtheater KINO aan de Gouvernestraat in voorpremière.

“Het liefst had ik de film positief willen eindigen, maar dat is niet hoe de realiteit op dit moment in Beiroet is helaas.’” vertelt de Rotterdamse journalist Marcel van der Steen. Bijna drie jaar heeft Marcel in de hoofdstad van Libanon gewoond voor zijn werk als Midden-Oosten correspondent voor de NOS. “Aan het einde van mijn tijd in Beiroet was ik zo klaar met die stad, ik had er echt een haat-liefde verhouding mee. Maar na de explosie verdween al die haat, en bleef alleen de liefde over.”

Marcel van der Steen in de haven van Beiroet net na de explosie

 

Als snel na de explosie reisde Marcel terug naar Beiroet voor de actie van Giro 555 en zag hij de omvang van deze gigantische ramp. Meteen wist hij dat hij hier iets mee moest, en toen de camera’s van de andere nieuwsorganisaties uit gingen bleef hij filmen. Zes inwoners van Beiroet volgde hij voor langere tijd om de gevolgen van de explosie op hun dagelijkse leven vast te leggen.

Kers op de Libanese taart
Marcel: “De explosie is de genadeklap voor Beiroet, de kers op de Libanese taart. Er was al een economische-, politieke- en gezondheidscrisis. Na de klap is de regering opgestapt en de Libanese munt niets meer waard. De mensen daar zijn compleet op zichzelf aangewezen.”

Aangrijpend is het verhaal van Melanie, een jonge Libanese vrouw waarvan haar buurman in haar armen is gestorven die bewuste 4 augustus. En de Syrische Achmed die met zijn vrouw en drie dochters naar Libanon vluchtte, maar door de explosie zijn vrouw en twee dochters verloor. Of het verhaal van de jonge Omar, die overdag huizen opknapt en in de avond de revolutie organiseert. Wat de personages met elkaar delen, is hetzelfde trauma.

“Het is erg lastig om verder te gaan met het leven voor de inwoners van Beiroet, omdat er door niemand verantwoordelijkheid wordt genomen”, zegt Marcel. “Er is nu zoveel boosheid, het hangt in Beiroet in de lucht.”

Niet lullen maar poetsen
Rotterdam en Beiroet lijken wel op elkaar, vindt Marcel. “Het zijn ten eerste natuurlijk beide havensteden. Na de explosie heeft de haven van Rotterdam dan ook aangeboden om te helpen met het heropbouwen van de haven van Beiroet. Maar ik zag ook de ‘Niet lullen maar poetsen’-mentaliteit terug bij de inwoners van de stad. Meteen gingen jongeren de straten op om te helpen met puin ruimen en huizen renoveren. Typisch Rotterdams.”

Een week lang is ‘The Sound of Broken Glass’ gratis te zien op Cinetree.nl.