Rotterdamse journalist schrijft boek over voormalige moslims

Wat gebeurt er met je als je van je geloof afvalt en hoe vertel je het aan familie en aan omgeving? Over deze en andere dilemma’s spraken de Rotterdamse journalist Rachid Benhammou en Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, met twaalf Nederlandse jonge mannen en vrouwen. Zij zijn allen als moslim grootgebracht, maar hebben uiteindelijk een andere weg gekozen. Benhammou en Van der Ham bundelden deze verhalen in ‘Nieuwe Vrijdenkers’, dat donderdag bij uitgeverij Prometheus verschijnt.

In Nederland ben je vrij om niet-godsdienstig te zijn, maar in de praktijk is die vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend. In ‘Nieuwe Vrijdenkers’ komen twaalf voormalige moslims aan het woord die zich hebben losgemaakt van de religie van hun ouders. Bij sommigen ging dat gemakkelijk, maar anderen kregen te maken met zeer heftige reacties van hun familie, waarbij enkelen zelfs werden verstoten.

Een aantal van de geïnterviewden is nu openlijk atheïst, agnost, humanist of vrijdenker, maar velen van hen leiden een dubbelleven omdat de buitenwereld niets weet van hun afvalligheid. Het zijn stuk voor stuk verhalen over het Nederland van nu.

Benhammou: “Bij een aantal van de geïnterviewden is de invloed van de sociale omgeving erg groot. Zij blijven daarom in het boek anoniem. Het zijn vechters en pioniers, maar tegelijkertijd willen ze hun ouders beschermen tegen reacties en oordelen vanuit de sociale omgeving. Het dilemma is dat ze van hun ouders houden, hen het geloof gunnen, maar zelf een eigen weg willen gaan. Openlijk zeggen: ik geloof niet meer, vinden sommigen daarom niet nodig. Anderen stellen het uit.”

De schrijvers wilden geen wetenschappelijk boek schrijven, maar vooral de persoonlijke dilemma’s tonen. Benhammou: “Hoe divers de verhalen van de voormalige moslims in het boek ook zijn, wat hen bindt is dat het hen gelukt is om op een of andere manier inspiratie te vinden. De één in wetenschap, de ander in literatuur en weer een ander in eenvoudige medemenselijkheid. Wij kenden veel mensen in onze persoonlijke omgeving, die hiermee te maken hebben. Daarom verbaasde het ons dat er nog nooit eerder zo’n boek is verschenen.” 

Het boek van Boris van der Ham en Rachid Benhammou ligt vanaf nu in de winkel en is ook online te bestellen via onder andere www.nieuwevrijdenkers.nl

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter