Rotterdamse kerken hijsen de regenboogvlag

Het COC riep deze week op tot een landelijke actie door de regenboogvlag te hijsen uit solidariteit voor de LHBTIQ+ gemeenschap. De Rotterdamse gemeenteraad en verschillende kerken gaven gehoor aan de oproep. Op zaterdag 15 april kunnen de Rotterdammers daarom, op verschillende plekken, de veelkleurige vlag zien wapperen.

Toenemende incidenten
In Groningen werden deze maand medewerkers van een drag bar aangevallen en in Eindhoven verbrandde voetbalhooligans een regenboogvlag. Dit soort geweld en haat-incidenten tegen de LHBTIQ+ gemeenschap lijken steeds meer toe te nemen.

Oproep COC
Vanwege de toenemende incidenten deed het COC een landelijke oproep om de regenboogvlag te hijsen en op deze wijze te tonen dat je solidair staat met de LHBTIQ+ gemeenschap.

Rotterdams raadslid Larissa Vlieger (Groen Links) deed op donderdag 13 april een voorstel tijdens de gemeenteraadsvergadering om de regenboogvlag op het Stadhuis te hijsen. De gemeente Rotterdam stemde in en geeft hiermee het teken dat er in deze stad geen ruimte is voor haat, geweld en discriminatie.

Rotterdamse Kerken
De Bergsingelkerk in Rotterdam-Noord besloot ook andere kerken te stimuleren de regenboogvlag te hijsen.Er zijn veel kerken in Rotterdam waar je mag zijn wie je wilt en met wie je mag trouwen met wie je wilt.

Klaas Feijnenbuik organiseert als vrijwilliger bij de Bergsingelkerk meerdere vieringen door en voor LHBTI+ gelovigen. Ook hij geeft aan meerdere verhalen van kerkgangers die te maken krijgen met dit soort incidenten. Klaas: ‘We denken dat we heel progressief en tolerant zijn in Nederland, maar in de praktijk valt het vaak tegen.’ Wel heeft hij een idee hoe we de tolerantie naar elkaar kunnen vergroten. ‘Als je hoort dat mensen vragen hebben of ergens heel lacherig over doen, kun je ze informeren en tegengas geven.’ Volgens Klaas blijft onbekend toch vaak onbemind en om die reden is het gesprek een middel om elkaar goed te informeren.

De Rotterdamse kerken dragen, door de regenboogvlag te hijsen, de boodschap uit dat liefde sterker is dan haat. Aan het eind van de dag wordt de regenboogvlag aan de Bergsingelkerk weer van stok gehaald.