Rotterdamse kinderen oogsten aardappels voor puntzak patat

De Rotterdamse patatbakker Bram Ladage zorgt dat Rotterdamse stadskinderen meer leren over de origine van het product in hun puntzak. Op zaterdag 9 september vind de aardappeloogstdag plaats op de boerderij van hun leverancier in de Hoeksche Waard.

De aardappeloogstdag is bedoeld om Rotterdamse (stads)kinderen de mogelijkheid te geven om te zien en leren waar de patat van gemaakt wordt en hoe dit groeit in de kleigrond van de Hoeksche Waard. Er kunnen opdrachten worden gedaan, aardappels geoogst worden en uiteraard mag de geelgouden snack zelf niet ontbreken. Opbrengsten vanuit de inkomsten worden hierbij gedoneerd aan de sportspullen bank van Erna.

Leuk weetje; de gefrituurde aardappel stengels kennen we in Rotterdam voornamelijk als patat. Terwijl onze zuidelijke landgenoten eerder een ‘frietje’ gaan eten. Hoe kan dit alle twee nou op hetzelfde slaan? Friet komt van Frites en betekent gefrituurd. En patat komt dan van patates; de aardappel. Onze Belgische Zuiderburen, bedachten de term; Patates (de) Frites. Maar dat duurt voor Nederlands te lang. Tegen de tijd dat je het hebt uitgesproken, is je puntzak al bijna koud! Misschien is dat ook de reden achter het ‘patatje met.’