Rotterdamse Maritieme geschiedenis gaat ondergronds

Reizigers die bij metrostation Leuvehaven in of uitstappen kunnen vanaf vrijdag 17 februari een tweede visuele reis maken. Op de muren van de perrons is sinds deze week de Rotterdamse maritieme geschiedenis terug te vinden. De expositie, bestaande uit informatie en foto’s van scheepsmodellen, is een samenwerking tussen het Maritiem Museum en de RET.

Maritiem depot
Deze nieuwe wandstickers zijn bedoeld om de inhoud van het Maritiem Museum een stukje dichter bij de Rotterdammer te brengen. De buitenexpositie bestaat uit 25 levensgrote afbeeldingen van scheepsmodellen, van de zeilvaart tot de toekomstige hybride vaart. Dit project is een verlengde van de huidige tentoonstelling Bestemming Havenstad die in december 2022 opende in het museum. In deze tentoonstelling kun je via de fictieve metrolijn M reizen, van de Rotte tot de Maasvlakte en tot voorbij de horizon. Zo maak je een reis door het verleden, het heden en de toekomst van de haven. Op metrostation Leuvehaven pak je hiervan een stukje mee. Zo wordt ook dit niet fictieve metrostation een stukje maritiem depot.

Van binnen naar buiten
Het Maritiem Museum streeft ernaar om de onzichtbare maritieme wereld ook zichtbaar te maken in onze grote havenstad. De thematisering van Leuvehaven is hierbij een stap in de goede richting. Bert Boer, algemeen directeur van het Maritiem Museum, zegt hierover: “De RET geeft ons de kans één van onze ambities, zichtbaar te zijn in de stad buiten de muren van het museum, verder waar te maken.”

Leuvehaven
Metrostation Leuvehaven is een maritiem knooppunt in de stad. Het is een halte waar veel van de bezoekers voor het Maritiem Museum uit en instappen, de toegang tot het Port Pavilion en de werkplaatsen van het Museum.