Rotterdamse Marleen in actie voor buurt in Oeganda: ‘Ze hebben daar niks om op terug te vallen’

De Rotterdamse Marleen de Valk (28) is een crowdfunding gestart om vrienden in Oeganda te helpen. De vrouw uit Bergpolder zou eigenlijk in deze tijd van het jaar in het Afrikaanse land zijn om te werken aan haar stichting en familie en vrienden te bezoeken. Door corona loopt alles anders.

Net als in veel andere landen, geldt er in Oeganda een lockdown. “Dat is begrijpelijk, maar een flink probleem voor mensen die wonen in steden als hoofdstad Kampala. In dorpen kunnen Oegandezen namelijk nog leven van de oogst van het land, maar in steden leven families van dagloon naar dagloon. Banken zijn er niet en sparen is voor veel gezinnen, op een paar heel rijke mensen na, niet aan de orde.” 

De Rotterdamse heeft al bijna heel haar leven iets met het land. “We hadden vroeger een meisje uit Oeganda een tijdje bij ons wonen. Ik ben haar, en haar familie daar als mijn eigen gaan zien en kom er graag. Zij zijn redelijk welvarend en met hun gaat het gelukkig wel oké.” Marleen bouwde ook een band op met Jora (30), een mc uit de wijk Nsambya in Kampala. Een wijk met veel tegenstellingen, waar grote sloppenbuurten zijn. “Daar zijn er veel meer problemen.”

“Jora berichtte me of we daar niet iets konden doen. Ik werk graag met hem samen en haalde hem al eens naar Rotterdam. Ik kan er nu natuurlijk niet zelf heen, maar omdat ik ervaring heb met het opzetten van inzamelingsacties, ben ik een gofundme gestart. Met het geld dat binnenkomt kan Jora bonen en rijst inzamelen voor families daar.”


In Oeganda wordt vooral betaald met mobiele betalingen.

“Dat is hard nodig”, vertelt Jora telefonisch uit Oeganda. “We zijn blij dat er wordt gepoogd het coronavirus in te dammen, maar er zijn door de maatregelen ook veel mensen in de problemen gekomen. De sfeer op straat is erg gespannen.” 

De muzikant dacht eerst zelf te koken, maar toen hij zag dat anderen die eten op straat uitdeelden, belaagd werden door massa’s mensen, besloot hij dat dat te riskant was. “Maar ik wil wel íets doen. Als mc kan ik nu natuurlijk niet optreden, maar ik vind het verbinden van onze buurt heel belangrijk. Ik kan misschien niet heel de wereld helpen, maar met donaties kan ik in ieder geval mensen in mijn buurt helpen.”

In Oeganda hebben de meeste mensen geen bankaccount. Wel wordt er veel gebruik gemaakt van mobiele betalingen, die gekoppeld zijn aan het telefoonnummer van de gebruikers. Marleen: “Ik kan via WorldRemit geld overmaken naar Jora, hij koopt er dan voedsel en eventueel andere basisbenodigdheden van.”
 Hutjes
Jora wil de bonen en rijst die hij ophaalt, voor de deur van gezinnen in Nsambya zetten, en probeert contact met mensen te vermijden.

Jora: “En die boodschappen geef ik aan de tien gezinnen in mijn wijk Nsambya, ik weet precies waar de mensen wonen die het het hardst nodig hebben. Daar zet ik de boodschappen voor de deur en dan kunnen ze het zelf oppakken. Naar de winkel ga ik met handschoenen aan en hopelijk een gezichtsmasker. Op die manier hoop ik niet ziek te worden. Het zou fijn zijn als we nog meer mensen kunnen helpen.”

De actie van Marleen en Jora is te vinden op Gofundme.com

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat