Rotterdamse Ombudsman waarschuwt voor armoede ‘De helft van de Rotterdammers zakt door zijn hoeven’

De Rotterdamse gemeentelijke Ombudsman Marianne van den Anker waarschuwt voor toenemende armoede in Rotterdam en doet een appel voor één centraal loket voor alle financiële regelingen in plaats van de loketten jungle waar volgens haar nu sprake van is. Dat vertelde ze in de ochtenduitzending van televisieprogramma WNL op maandag 12 september. OPEN Rotterdam sprak met van den Anker over haar oproep.

Eén loket
“We hebben een bureaucratisch monster gecreëerd”, vertelt van den Anker. “Mensen moeten hun financiële gegevens aanleveren voor hun uitkering, toeslagen, belastingen, schuldhulpverlening en zelfs voor de voedselbank. Daarbij krijgen ze vaak de toeslagen of hulp niet toegekend als ze net iets te veel verdienen of omdat de schuld net niet hoog genoeg is.” Dat moet anders volgens Van den Anker: “Eén loket waar je één keer al je gegevens inlevert, het liefst één voor elke Rotterdamse wijk. De gemeente moet zorgen dat ze alle partijen die een verschil kunnen maken bij elkaar brengt in één loket.”

Veel klachten
Marianne van den Anker is sinds maart 2022 gemeentelijke Ombudsman in Rotterdam. De gevolgen van de energiecrisis en inflatie werden haar direct duidelijk. “Al in de eerste week na mijn aanstelling, kwamen de berichten van mensen die moesten overstappen van energieleverancier en de nieuwe rekening niet kunnen betalen. Er kwamen veel klachten binnen bij de Ombudsman over de energietoeslag van de gemeente. De aanvraag was ingewikkeld en veel Rotterdammers kwamen net niet in aanmerking. Ik vond dat ik als Ombudsman mijn verantwoordelijkheid moest nemen en moest waarschuwen over de verontrustende signalen die ik krijg vanuit de samenleving. Zeker in een kwetsbare stad als Rotterdam. Als er dit jaar een strenge winter uitbreekt, zakt de helft van de Rotterdammers door zijn hoeven.”

Geen mensen afsluiten of uitzetten
Van den Anker roept iedereen op die dat kan om zijn inkomsten te versterken en zo financiële problemen te voorkomen. Maar ze ziet ook dat er veel Rotterdammers zijn die dat niet kunnen. Daarom spreekt ze ook commerciële bedrijven aan op hun verantwoordelijkheid. “Commerciële organisaties met nog vet op de botten moeten kijken wat ze voor de maatschappij over hebben, pas op de plaats maken en niet innen.” Op die manier vindt Van den Anker dat niet alleen overheidsinstanties maar ook woningbouwverenigingen en energieleveranciers Rotterdammers in armoede kunnen helpen. “Het is belangrijk dat schuldeisers, woningcorporaties, energieleveranciers geen boetes opleggen en geen mensen afsluiten of uitzetten.”