Rotterdamse organisatie APNA trots; Divali is officieel Nederlands Immaterieel Erfgoed

Het Hindoestaanse feest Divali, ook wel bekend als het lichtjesfeest, is officieel Nederlands Immaterieel Erfgoed. Dit komt mede dankzij de Rotterdamse Hindoestaanse maatschappelijke organisatie APNA: “We zijn enorm trots en tegelijkertijd zo vereerd.”

APNA, dat zichzelf Rotterdams Immaterieel Erfgoed mag noemen, zorgde er vorig jaar al voor dat het Hindoestaanse feest Holi landelijk erkend werd. “Wij organiseren al meer dan tien jaar Holi en Divali in de stad om de cultuur over te dragen aan de komende generaties. En vaak gebeurde dit met succes binnen de Hindoestaanse samenleving”, vertelt Shaiesta van de organisatie. “Maar nu willen we verder. Onze kernwaarden moeten gedeeld worden met iedereen. Ook de Nederlandse samenleving heeft hier iets aan.”

Erkenning door de Nederlandse samenleving
Het bestuur van de organisatie heeft zich zeker een jaar ingezet om hun doel te bereiken en is dan ook heel blij dat het gelukt is. “Het is onze Hindoestaanse cultuur en zijn onze kernwaarden. Die worden nu erkend door de Nederlandse samenleving”, legt bestuurslid Shaiesta Gangadin uit. “Dat maakt mij gewoon blij en enorm trots.”

Vorig jaar werd Divali binnen de huishoudens kleiner gevierd dan gewoonlijk. Shaiesta nam ons mee in de beleving bij haar thuis. Het artikel gaat verder onder de video.

Divali 2021 staat op de planning
Ondertussen wordt al hard gewerkt aan het programma van de Divali viering in onze stad: “We gaan ervanuit dat we dit jaar weer gewoon Divali kunnen vieren in Theater Zuidplein.” Zoals elk jaar bestaat het programma uit dans, muziek en lekker eten. Maar de dag begint traditiegewijs met een pooja, een ritueel waar de Hindoestanen de God van licht, Laxmi, vereren. Ook komen er kinderen en ouderen langs om hun kennis over Divali te delen met het publiek. “Iedereen raakt zo met elkaar in gesprek en dat is wat we willen.”

Foto: Santosh Baidjnath-Misier