Rotterdamse organisaties pakken de werkloosheid door coronacrisis hard aan

Sinds de coroncrisis is het aantal werklozen in regio Rotterdam Rijnmond flink gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn de cijfers vanaf april met bijna tienduizend werkzoekenden gestegen. De gemeente Rotterdam en het UWV doen er alles om het aantal werkzoekenden te verminderen met een speciale aanpak.

Het leek in 2019 beter te gaan met het aantal werkzoekenden in Rotterdam. Voor de crisis waren er 17.640 op zoek naar een baan. Het CBS presenteerde afgelopen week cijfers tot en met mei, waaruit bleek dat er eind mei meer dan 25.000 werkzoekenden waren in de regio.

Rotterdam behoort tot één van de steden waar de werkgelegenheid zwaar is getroffen door de werkgelegenheidsstructuur. “Dit zijn sectoren als de uitzendsector, industrie en vervoer en logistiek. Ook de sectoren als luchtvaart, sierteelt, horeca en cultuur, sport & recreatie zijn in Rijnmond ruim aanwezig,” aldus het UWV. Volgens de gemeente lag Rotterdam tot de virusuitbraak nog op koers om de target van 30.000 uitkeringen te halen (het college wilde meer mensen aan een baan helpen). Door corona is de target niet gehaald. Dit was voor de gemeente een aanleiding om te starten met de aanpak Sterker door Mensenwerk.

Aanpak van de gemeente Rotterdam en het UWV
“De aanpak is een update van het eerdere Mensenwerk van voor het corona tijdperk. Doel van Sterker door Mensenwerk is dat werkzoekenden die nu de bijstandinstromen, zo snel mogelijk weer een baan vinden en dat alle andere werkzoekenden actief blijven en investeren in hun ontwikkeling. Zo vergroten ze hun kansen op werk als de economie weer aantrekt”, aldus de gemeente Rotterdam.

Volgens het UWV wordt er alles aan gedaan om de werkzoekende zo snel mogelijk aan een baan te helpen of hen extra steun te bieden in deze tijden. In samenwerking met de gemeente Rotterdam bieden zij namelijk hulp aan werkzoekenden en mensen die leven van de bijstand. Een aantal maatregelen moeten hierbij helpen.

Zo wil de gemeente aan de slag met Top aanpak waar werkzoekenden met recente werkervaring digitaal worden ondersteund en advies krijgen bij het bij het vinden van een baan. De gemeente wil investeren in scholing om baankansen van werkzoekenden te verbeteren. Er worden 300 scholingsvouchers van maximum 2500 euro verdeeld onder Rotterdammers. De derde aanpak helpt personen, voor wie een gewone baan moeilijk vindbaar is, aan een betaalde baan. Dit zijn vaak maatschappelijke taken uit de wijk. Door middel van het ‘sociaal investeringshoofdstuk’ wil de gemeente extra werkgelegenheid bieden aan Rotterdammers die een extra steun in de rug nodig hebben. “24 juni is de aanpak ingediend en moet in september worden gerealiseerd”, aldus woordvoerder van de gemeente.

Aantal werkzoekenden blijft gelijk

Het UWV laat weten dat het aantal werkzoekenden in de maanden juli en augustus redelijk gelijk is gebleven. “Na een zeer sterke stijging in april en een gematigde toename in mei, blijft in juli het aantal WW-uitkeringen nagenoeg gelijk.” Of dit betekent dat het aantal werkzoekenden weer kan dalen in de regio, is nog onduidelijk.

Tips voor werkzoekenden vanuit het UWV
Eva Boon, woordvoerder van het UWV heeft nog een aantal tips voor mensen die hun baan kwijt zijn geraakt in de crisis. “Als je je baan dreigt te verliezen, dan is dit ten eerste een moeilijke periode. Kijk naar waar je goed in bent en welke banen hier bij passen. Wil je in je eigen sector blijven werken, of mogelijk ergens anders? Er zijn veel beroepen waarvoor werkgevers moeilijk geschikt personeel kunnen vinden. Deze beroepen vinden we vooral in zorg, onderwijs, ICT en techniek. Maar ook in het groen (hoveniers) en op financieel-juridisch gebied liggen kansen voor werkzoekenden. Verder is het is handig om je cv en je LinkedIn-profiel up-to-date te hebben, maar ook om mensen in je omgeving te vertellen dat je op zoek bent naar werk. Wie weet heeft iemand een gouden tip.”

Wij vroegen Rotterdammers of zij last hebben van de economische gevolgen van de coronacrisis. Lees het hier.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook <a