Rotterdamse parazwemmer Thomas is Sportman van het Jaar: ‘Je moet het gewoon doen’

Thomas van Wanrooij is pas 20, maar hij mag zich nu al Sportman van het Jaar 2022 noemen. Als kind was hij bang voor water, maar toen hij zijn zwemdiploma’s haalde bleek zwemmen leuker van verwacht. Inmiddels doet hij mee aan Nederlandse én wereldkampioenschappen en de paralympische spelen. Verslaggever Alexander gaat de strijd aan in een race tegen Thomas.

“Je moet gewoon gaan sporten, ook met een beperking”, zegt Thomas. “Kom van die bank af, dat is goed voor je!” Thomas is fulltime topsporter. Naast zijn vaste kracht- en landtrainingen ligt hij twintig uur in het zwembad. Als Thomas twee dagen oud is, heeft hij een herseninfarct. Hierbij verliest hij 90 tot 95 procent van zijn zicht. Op een mobiele app laat Thomas zien hoe zijn visie eruit ziet. “Ik zie maar heel weinig, maar wat ik zie is haarscherp.”

Thomas vs OPEN
OPEN Rotterdam verslaggever Alexander zwemt sinds twee jaar als hobby. “Het leek de redactie leuk als ik tegen Thomas ging zwemmen,” lacht hij. “Toen dacht ik: is goed, maar nu vind ik het toch wel spannend!” Thomas gaat hier tegenin. “Je weet nooit wie er gaat winnen. Misschien krijg ik wel kramp.” Toch verdedigt Thomas zijn titel als sportman van het jaar, want hij maakt Alexander in. “Dit is echt niet te doen. Hij is zó goed!”

Visuele beperking
Het was niet altijd duidelijk dat Thomas een visuele beperking heeft. “We dachten eerst dat hij gewoon een heel onhandig kind was”, vertelt zijn moeder. “Toen hij leerde fietsen reed hij soms zo tegen een geparkeerde auto aan.” Als Thomas zeven jaar oud is, wordt vastgesteld dat hij zijn zicht bijna volledig is verloren. Thomas begint desondanks met zwemmen, omdat hij graag inline skates wil hebben. Op zijn achtste besluit Thomas dat hij mee wil doen aan de Paralympische spelen, en van dit idee wijkt hij nooit meer af.