Rotterdamse politiek stelt vragen over onhandig proces gehandicaptenparkeerkaart

De Rotterdamse tak van de PvdA stelt vragen over het onhandige aanvraagproces van een gehandicaptenparkeerkaart. Dat gebeurt nadat OPEN een reportage maakte over Joost, die zwaar invalide is. De gemeente liet eerder weten dat zij zich moeten houden aan landelijke wet- en regelgeving, maar de PvdA plaatst daar kanttekeningen bij.

Joost heeft al dertig jaar Parkinson en is volledig afgekeurd. Zijn zorgzwaarte is officieel vastgesteld. Toch moet hij samen met zijn zoon en mantelzorger Ramón verschijnen bij de GGD voor een medische keuring, vanwege het aanvragen van een parkeerkaart. Een tijdrovend en intensief proces, wat ook nog eens geld kost.

Onhandig proces
Dat moet anders, vindt de PvdA. ‘Er wordt een grote belasting gelegd op de in dit geval zwaar invalide aanvrager van de kaart, zijn mantelzorger, die op een door de gemeente vastgestelde tijd moet opdraven’, schrijven zij aan het college van Burgemeester en Wethouders (B&W). ‘En niet te vergeten het zorgpersoneel van het verzorgingstehuis dat al op haar achterste benen loopt, maar nu Joost in de middag moet klaarmaken voor vertrek.’

De gemeente liet eerder al aan OPEN weten dat zij zich te houden hebben aan landelijke wet- en regelgeving moet. De procedure zou passend zijn. De PvdA vraagt zich daarentegen af of het college de procedure ook niet als ‘overbodig’ ziet. Bovendien vragen zij zich af of de procedure geen wantrouwen naar Rotterdammers uitstraalt.

Onderzoek en taalgebruik
Er worden ook vraagtekens gezet bij het proces van een geneeskundig onderzoek. ‘Waarom wordt een onderzoek in de vorm van contact door de GGD met de behandelend arts niet als geneeskundig onderzoek, aangezien de behandelend arts het best in staat is om de medische conditie van de aanvrager te beoordelen?’ Het zou ook een optie kunnen zijn om de GGD langs te laten komen bij de aanvrager, redeneert de PvdA.

Ook de brief die naar hulpbehoevenden wordt gestuurd, is twijfelachtig, redeneert de PvdA. Het woordgebruik laat wat te wensen over volgens hen. ‘Is het college op de hoogte van het taalgebruik [..] in de brief voor de uitnodiging die wordt gestuurd naar iemand die al 30 jaar gediagnosticeerd is met Parkinson. Is het college op de hoogte dat hierin gezegd wordt dat je het beste met het openbaar vervoer naar de afspraak kunt komen?’

Het college van B&W moet nog reageren op de vragen.