De katholieke kerk heeft een nieuwe leider: voor het eerst in de geschiedenis is er een Amerikaan tot paus gekozen. Hij luistert naar de naam Leo XIV. Een opvallende, maar toch ook logische keuze, zegt Michel Hagen, priester en plebaan van de HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal aan de Mathenesserlaan. “Deze man is gekozen met een reden.”
Hagen zat gisteravond aan zijn tv-scherm gekluisterd, wachtend op de bekende witte rook. De keuze voor deze paus kwam voor velen onverwacht, maar volgens Hagen is dat niet gek. “De kardinalen kijken niet naar wie het meest genoemd wordt in de media, maar naar wie iemand écht is.
Volgens Hagen lijkt het soms alsof het om een soort verkiezing gaat, maar werkt het in de praktijk heel anders. “Ze kijken naar de geestelijke kracht en overtuiging van iemand. Vaak wordt juist iemand gekozen op basis van de binnenkant van de kerk in plaats van de buitenkant. Heel anders dan hoe wij dat in een democratie gewend zijn.”
Een duidelijke boodschap
Dat het nu een Amerikaan is, maakt de keuze extra bijzonder. Het is nog nooit eerder voorgekomen en volgens Hagen is dat veelzeggend. “Het laat zien dat de kerk zich bewust is van haar rol in de wereld.”
De nieuwe paus heeft zich in het verleden uitgesproken tegen het migratiebeleid van Donald Trump en andere Amerikaanse politici. Volgens Hagen is ook dat geen toeval. “De kerk wil haar stem laten horen. Ze is er niet alleen voor gelovigen in de kerk, maar wil ook bijdragen aan een betere wereld. Met deze ”
Dat activistische geluid hoorde Hagen ook bij paus Franciscus, die ruim twee weken geleden overleed . “Zijn boodschap over de vluchtelingen op de Middellandse Zee bijvoorbeeld, en zijn aanbod om mensen op te vangen in het Vaticaan, dat waren belangrijke signalen.”
Verbindende rol
Hagen verwacht dat de paus Leo XIV zich ook met zulke onderwerpen zal bezighouden, maar op zijn eigen manier. “Hij komt rustig en diplomatiek over. En omdat hij Engels spreekt als moedertaal, kan hij goed contact maken met leiders over de hele wereld.”
Dat maakt hem volgens Hagen tot een paus die bruggen kan bouwen, in een wereld die daar veel behoefte aan heeft. “De boodschap van zijn eerste toespraak was precies dat. Hij wil in de verbinding zoeken om de wereldvrede te bevorderen.”
Snel besluit, veel vertrouwen
Wat hem vooral opviel: hoe snel de kardinalen eruit waren. “Dat zegt veel over vertrouwen en eenheid binnen de kerk. En dat is mooi om te zien.”
Hagen hoopt dat de nieuwe paus ook verder kijkt dan binnen de kerk alleen. “Ik hoop dat er weer meer contact komt met andere kerken en religies. Want als je elkaar opzoekt en in gesprek gaat, kan er pas echt iets veranderen.”
Wil je meer weten over hoe de verkiezing van paus Leo XIV verliep? Kijk dan hier het verslag van de NOS.