Rotterdamse radiomaker Martin in de spotlight op Wereld Radiodag

Het is 13 februari Wereld Radiodag, een dag die in het leven is geroepen om bij dit mooie medium stil te staan en het extra in de spotlights te zetten. Daarom gaan we langs bij Martin, een echte lokale Rotterdamse radiomaker uit Hoogvliet.

Samen met zijn vrouw Jos, maakt hij een online programma op radiozender ‘De Reikende Hand’, een station dat programma’s voor en door mensen met een beperking. “Ik heb zelf rugklachten, waardoor ik niet goed mee kan en in een sociale werkplaats werk in de groenvoorziening”, legt Martin uit. “Als ik thuis kom na werk en ik mag dan een avondje radio maken, is dat mijn stukje ontspanning.”

Verbinding
Jos, ook wel Piratenoma, maakt tijdens de uitzendingen op woensdag – en zondagavond altijd kaarten voor de luisteraars. “Dit zijn mensen die wel een opkikker kunnen gebruiken, of het kan voor een verjaardag zijn.” Dat haar man, en zijn vriend en gast-dj Ron, twee keer per week een paar uurtjes zo in de woonkamer zitten, vindt ze alles behalve erg. “Het is juist hartstikke gezellig. En je bent van de straat af”, lacht ze.

Radio maken vindt Martin niet alleen leuk omdat het voor hem een uitlaatklep is, maar ook doordat hij mensen ermee kan verbinden. “Nu luisteren er vijf mensen, dat worden er straks een paar meer misschien. Ik vind het niet erg dat het wat kleinere aantallen zijn, je houdt er juist sociale contacten aan over.” Hij kent bijna al zijn luisteraars en heeft veel contact met hen. “Je weet wat ze meemaken en doordat zij een nummer kunnen aanvragen, kun je ze net dat steuntje in de rug geven.”