Rotterdamse rechtenstudent Elias helpt werknemers om voor zichzelf op te komen via TikTok filmpjes

Mag mijn werkgever mijn ziekmelding weigeren? Moet ik mijn fooi delen? Is overwerken verplicht? We vragen het ons allemaal wel eens af. Gelukkig heeft Elias van @arbeidsrechtfeitjes de antwoorden op deze vraag! De bijna afgestudeerde rechtenstudent maakt filmpjes op TikTok en Instagram om jongeren te informeren over dit soort zaken.

In korte filmpjes van ongeveer een minuut legt Elias allemaal verschillende zaken uit aan werkende jongeren. “Het is soms wel een uitdaging om alle informatie in zo’n korte tijd te delen, maar ik streef er altijd naar om het zo simpel en kort mogelijk uit te leggen.”

Diens eerste video over zichtbare tattoos en piercings op de werkvloer was meteen al een grote hit, met een half miljoen views binnen een halve dag!In januari 2022 dook er een video op van RET-medewerkers die naar Het Hof gingen, om te vragen of zij aangesproken mogen worden op tattoos en piercings. Het Hof kwam met een vernieuwde uitspraak. Ze zeiden dat het argument: “Tattoos en piercings zijn niet representatief” niet meer genoeg is om het af te keuren. Toen ben ik geïnspireerd geraakt om er een video over te maken. Deze ging hartstikke viraal en toen ik eenmaal in het algoritme zat stopte dit niet.”

Viraal buiten TikTok
Elias vertelt dat het na de eerste video’s als een sneltrein ging. “Ik werd gebeld door een uitgever, die wel markt zag in deze video’s. Zij vroegen of ik een boek wilde schrijven over het arbeidsrecht waarin ik zaken uitleg. Ook ben ik in de studio van Radio 1 geweest om een interview te geven!”

Het blijft niet alleen bij media voor Elias. Op straat spreken mensen hen wel elke week een keer aan. “Er kwam laatst zelfs iemand naar mij toe die door mijn video’s geïnspireerd is geraakt om zelf ook rechten te studeren! Ik vind het enorm leuk dat ik heb kunnen helpen met een studiekeuze maken.”

Elias’s doelen
Veel mensen hebben de angst, dat als ze naar hun baas stappen om op te komen voor hun rechten, ze ontslagen worden. Dát is juist waar Elias van af wilt. “Ik hoop dat werknemers uiteindelijk inzien dat ze het waard zijn om goed behandeld te worden. Daarnaast wil ik mijn volgers graag laten inzien hoeveel voordelen het heeft om je aan te sluiten bij een vakbond. Tegenwoordig kan je ze zelfs een appje sturen met je vragen!”