Rotterdamse Riffijnen naar Brussel voor protest

De situatie in het Rifgebied in Marokko is zacht gezegd zorgwekkend te noemen. Journalisten en hulporganisaties mogen het gebied niet in en alleen dit jaar zijn naar schatting zo’n 1500 tot 2000 volwassenen en kinderen opgepakt en vastgezet. Volgens Ali Alyaghmouri is het een taak van het Europees Parlement om Marokko onder druk te zetten deze situatie te veranderen.
“Europa heeft zich nog niet uitgesproken over deze kwestie,” vertelt een van de actievoerders die vanaf Rotterdam Centraal met een bus via Antwerpen naar Brussel reist. “Daarom gaan wij nu naar Brussel, om een antwoord te halen.” Op 28 februari organiseren een aantal politieke partijen het evenement ‘Fighting for social rights in the Rif region”, waarbij Riffijnen uit onder andere Denemarken, Duitsland, Frankrijk en zelfs Spanje en Noorwegen aanwezig zullen zijn.

“De situatie in het Rifgebied is verslechterd sinds in 2016 de bevolking op een vreedzame manier actie begon te voeren voor basale dingen als ziekenhuizen en onderwijs”, laat Alyaghmouri, die zijn roots in de Rif heeft, optekenen. “Het Marokkaanse regime ziet ons gewoon niet.” Of zoals een andere actievoerder zegt terwijl ze op de bus staan te wachten: “We gaan demonstreren tegen de dictatuur in Marokko”.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter