Rotterdamse ringweg filekampioen in de VID top 10

De ringweg van Rotterdam is recordhouder fileknelpunten. Vanmorgen heeft de VID een file top 10 bekend gemaakt waarin Rotterdam vier plekken in neemt. Vooral de A20 vormt een probleem. 
Zwakste plek op de noordring is het Terbregseplein van Rotterdam richting Utrecht. Maar ook het Terbregseplein vanuit de A16 richting de A20, het Kleinpolderplein vanuit Den Haag richting de A20 naar Utrecht en ook rondom afrit 13 op de A20 liggen fileknelpunten. Vreemde eend in de bijt is het knooppunt Vaanplein op de A15 vanuit de Maasvlakte richting Ridderkerk. 
 
De status van Rotterdam in deze lijst is opvallend. In de rest van het land is de filedruk in 2012 met 16% afgenomen. In andere regio’s is de laatste jaren veel geïnvesteerd in extra asfalt en nieuwe tunnels terwijl de investering in het wegennet rond Rotterdam achterbleven. 
 
Op het Terbregseplein rijden in alle drie de richtingen tussen de 140.000 en 168.000 voertuigen per dag. Om de filedruk rond Rotterdam te verlichten wordt nu de A15 ten zuiden van de stad verbreed. De A4 wordt bij de Beneluxtunnel verlengd tot Delft waardoor de A13 tussen Den Haag en Rotterdam ontlast wordt. Daarnaast heeft het Ministerie van Verkeer en Waterstaat plannen om de A16 vanaf knooppunt Terbregseplein ten noorden langs het vliegveld naar de A13 te laten lopen. Naar verwachting wordt eind 2014 een besluit genomen over de verlening van deze snelweg.