Rotterdamse Stadsnatuur: Park 1943 tijdens Parkenmaand: ‘Onkruid bestaat hier niet’

Tijdens de Rotterdamse Parkenmaand leren Rotterdammers de stad van zijn groenste kant kennen. Programmamaker Gina Kranendonk kent de groene kant van de stad als geen ander. Daarom laat ze ons, in de eerste aflevering van haar nieuwe televisieserie Rotterdamse Stadsnatuur, kennis maken met Park 1943. Het park dankt zijn naam aan het vergissingsbombardement op de Bospolder-Tussendijken van 31 maart 1943.

In deze aflevering worden we rondgeleid door stadsdokter Rini Biemans. Ongeveer anderhalve hectare Inheemse natuur mag hier weelderig bloeien en groeien: “Onkruid bestaat hier niet”, vindt Biemans. Anders dan in andere parken mag je in Park 1943 vrij door de perken wandelen en op onderzoek uitgaan. Het park wordt druk bezocht door wijkbewoners. Het beheer wordt gedaan door parkdirecteur Rini Biemans en een leger van vrijwilligers.

Tijdens het vergissingsbombardement in 1943 kwamen bommen van de geallieerden, die bedoeld waren voor de Duitse oorlogsindustrie, in de Bospolder-Tussendijken terecht. Het bombardement maakte meer dan driehonderd slachtoffers. In mei worden tijdens de Rotterdamse Parkenmaand in verschillende Rotterdamse parken rondleidingen gegeven en groene evenementen georganiseerd. Meer informatie vind je hier.