Rotterdamse Star Wars-liefhebber Marc Kuijper: nieuwe film Star Wars is een strijd van regisseurs

Woensdag 18 december is het lange wachten eindelijk voorbij. Star Wars ‘The Rise of Skywalker’, gaat in première. Maar komt het nog wel goed met deze film? De Rotterdamse Star Wars-liefhebber Marc Kuijper schrijft voor OPEN Rotterdam een artikel over het langverwachte slot van de sequel trilogie. Om ons geheugen weer even op te frissen en om teleurstellingen te voorkomen.
Even voor de duidelijkheid: we zijn inmiddels aanbeland bij de negende film die draait om de avonturen van de Skywalkers. De eerste trilogie werd gemaakt in de jaren 70 en 80 en is heilig voor de liefhebbers. In de jaren 90 en 00 is er een prequel trilogie gemaakt die dieper ingaat op de geschiedenis achter de eerste drie films. Deze films kregen veel kritiek en de meeste Star Wars-fans zouden ze het liefst vergeten.

Wie durft zich hierna nog aan een Star Wars-film te wagen? Juist, Mickey Mouse! In 2012 kocht Disney de rechten van Star Wars (voor ruim 4 miljard dollar) en dat deed het bedrijf niet om t-shirts te verkopen. Er moest een nieuwe trilogie komen.

The Force Awakens
In 2015 was het zover en ging het eerste deel ‘The Force Awakens’ van regisseur J.J. Abrams in première. Deze film was een vervolg op de originele Star Wars-trilogie en veel mensen waren bang voor een nieuwe teleurstelling vanwege de prequels. Aan de andere kant was het vooruitzicht op een weerzien met Luke Skywalker, Han Solo en Prinses Leia na 35 jaar onweerstaanbaar.

Velen waren blij verrast met de film. Ten eerste vanwege de hoge nostalgische waarde. Zelfs de grootste zuurpruim pinkte een traantje weg toen Han Solo en Chewbacca hun Millennium Falcon kwamen opeisen. Ook was de cast diverser in kleur en sekse en de nieuwe karakters lieten genoeg te speculeren over.

Online werd druk gediscussieerd over de identiteit van nieuwe heldin Rey, die gezien haar beheersing van ‘The Force’ haast wel familie moest zijn van Luke Skywalker of Obi Wan Kenobi, zo schreef de logica uit de voorgaande films voor. Ook de innerlijke strijd die Kylo Ren met de lichte en duistere kant van ‘The Force’ voerde, sprak tot de verbeelding. En wat kunnen we verwachten van Supreme-leader Snoke, de leider van de sinistere ‘First Order’?

Genoeg om over te praten dus. Er was alleen één probleem waar iedereen het over eens was, het leek allemaal wel verdomd veel op de allereerste Star Wars-film, ‘A New Hope’. De tweede film moest meer nieuws brengen, fans blijven niet huilen om het gegrom van Chewbacca.

Nieuwe regisseur
Rian Johnson, regisseur van de opvolger van ‘The Force Awakens’ nam deze kritiek ter harte en besloot de nodige aanpassingen door te voeren. Zijn film ‘The Last Jedi’ leunde veel minder op de nostalgie van de oude films en introduceerde veel nieuwe elementen in het verhaal. Veel fans waren het hier niet mee eens, Luke Skywalker was verworden tot een cynische, zure melkdrinkende kluizenaar die geen Jedi meer wilde zijn en zijn zus Leia bleek over superkrachten te beschikken die zelf binnen het Star Wars-universum ongeloofwaardig leken. 

De grappen die in ‘The Force Awakens’ nog allemaal raak waren, kwamen in haar opvolger geforceerd over. Bovendien werd er korte metten gemaakt met eerder opgebouwde verhaallijnen. Heldin Rey was helemaal geen familie van een van de helden uit de voorgaande films, maar was een ‘nobody’. ‘The Force’ bleek opeens voor gewone stervelingen beschikbaar (weliswaar heel inclusief gedacht, maar volledig tegen de logica van de eerdere films in) en Supreme-leader Snoke werd in tweeën gehakt voordat we hem echt leerden kennen.

Weinig mensen waren enthousiast over ‘The Last Jedi’ waardoor Disney besloot om regisseur J.J. Abrams weer in te huren voor het laatste deel dat we dus volgende week mogen aanschouwen.

The Rise of Skywalker
Maar hoe breng je een verhaal tot een goed einde dat maar voor de helft door jou is verteld en vervolgens door iemand anders een totaal andere richting is opgestuurd? Het heeft er alle schijn van dat regisseur Abrams de nostalgiekaart wederom gaat spelen. In de trailers is keizer Palpatine, de ultieme slechterik uit de originele trilogie, namelijk te horen. Voor het feit dat dit personage eerst nog even uit de dood moet herrijzen draait regisseur Abrams zijn hand vast niet om.

Voor de echte puristen wordt ‘The Rise of Skywalker’ waarschijnlijk een beproeving, maar als je de film met een korreltje zout neemt (ik besef dat dit vloeken in de Jedi-kerk is) bereid je dan voor op een spectaculaire film die je weer even onderdompelt in die heerlijke wereld van krakkemikkige ruimteschepen, lichtzwaarden, Wookies en andere wezens. Neem afscheid van de helden uit je kindertijd, verwacht niet dat dit de beste Star Wars-film ooit wordt en besef dat je altijd de heilige originele trilogie opnieuw kan bekijken. Dan kan het alleen maar meevallen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat