Rotterdamse student Eva Luna steunt studentenprotest op de Dam

Op de Dam in Amsterdam verzamelden zich zaterdag 11 juni honderden studenten om te protesteren voor een voor hogere basisbeurs en eerlijke compensatie. De Rotterdamse psychologiestudent Eva Luna Rijntjes kon niet aanwezig zijn bij het protest, maar staat er wel volledig achter: “De situatie met het leenstelsel werkt de ongelijkheid in de hand.”

Eva Luna studeert psychologie aan de Erasmus Universiteit en leent geld voor haar huur, waardoor ze in korte tijd toch een redelijke schuld opbouwt. Haar baan genereert niet genoeg om haar studie en alle vaste lasten te dekken. Hoewel ze op dit moment zelfstandig woont, weet ze wel dat ze, als ze verder wil studeren, terug zal moeten naar haar ouderlijke woning. Dit is een luxe positie, want ze kan op die wijze een grotere schuld voorkomen. “De angst voor de studiebeurs zal voor jongeren met rijkere ouders kleiner zijn dan voor jongeren die geen grote financiële middelen hebben om op terug te vallen.”

Daarnaast ziet Eva Luna het als een gebrek dat veel studenten niet meer de mogelijkheid krijgen om op deze manier zelfstandig te wonen tijdens hun studententijd. “Het is een mensenrecht los te komen en zelfstandig te kunnen bewegen, maar nu wordt het een keuze om in te leveren op je educatie of om de kans te krijgen op jezelf te wonen.”

Studentenprotest
De studenten op de Dam in Amsterdam verzamelden zich op zaterdag 11 juni om kenbaar te maken dat ze een een ruimere basisbeurs willen en meer compensatie voor degene die gestudeerd hebben onder het leenstelsel. De studenten hielden protestborden op met teksten als ‘Wat willen wij? Schuldenvrij!’ en ‘CompensEERLIJK voor de pech generatie’. De studenten benadrukken ook dat het geld dat hiervoor wordt vrijgemaakt niet ten koste mag gaan van de onderwijsbegroting.

Voor veel studenten hebben de schulden een beperkende werking op hun studiekeuze of mogelijkheid om te studeren. Daarnaast zorgt het ervoor dat de keuze op de studie OF het zelfstandig wonen komt te liggen.

In maart 2022 vroeg OPEN meer studenten om hun mening over het leenstelsel.