De Rotterdamse Tessa* en haar vader zijn door cybercriminelen voor duizenden euro’s opgelicht via meekijksoftware Anydeks. Met haar zijn er nog vier anderen opgelicht via deze methode die dag. “Ik had geen idee wat Anydesk was en ze speelden zo in op onze paniek”.
Als Tessa en haar vader ‘s avonds worden gebeld door iemand van de bank, kijken ze niet vreemd op. Door zaken die ze toevallig die periode regelen gebeurt dat wel vaker. “Ik denk dat we wel anderhalf a twee uur aan de telefoon hebben gehangen met in totaal zo’n drie mensen, twee mannen en een vrouw die claimden van de bank te zijn”, vertelt Tessa. “Zij vertelden ons dat er een verdachte transactie had plaatsgevonden van onze rekening en dat ze dachten dat ons wifi-netwerk gehackt was.” Hierdoor durfde Tessa niet meer haar telefoon te verbinden met de wifi en kon ze ook niet controleren of de transactie ook echt plaats had gevonden. “We schoten direct in de regelstand en geloofden alles wat de man aan de lijn vertelde.”
Duizenden euro’s
Tessa en haar vader kregen de opdracht de meekijksoftware ‘AnyDesk’ te downloaden. AnyDesk is een programma waarmee een andere computer met toestemming op jouw computer kan meekijken en taken uitvoeren. Het programma, net als bijvoorbeeld TeamViewer, is een gangbare software op de werkvloer. “Ik had er nog nooit van gehoord, maar de website zag er betrouwbaar uit”, vertelt Tessa. En dus download ze het systeem op haar computer en geven ze toestemming aan de cybercrimineel om mee te kijken. “Ze waren zo rustig, bleven zeggen dat we geen haast hadden en wekten ons vertrouwen.” Uiteindelijk maken Tessa en haar vader zelf twee keer een bedrag van duizenden euro’s over naar een andere rekening. “Omdat onze rekening een zakelijke rekening is, is de eerste transactie automatisch tegengehouden door de bank. De tweede transactie is wel gelukt en vanaf mijn persoonlijke rekening heb ik ook nog geld overgemaakt, helaas.”
Het verhaal van Tessa komt veel vaker voor, vertelt de politie. “De crimineel belt meestal met de mededeling dat er een probleem is met je bankrekening. Slachtoffers voelen zich onder druk gezet en de crimineel is heel behulpzaam en speelt in op de angst.” Belangrijk is het doen van aangifte volgens de politie. “Het is helaas een veel beproefde methode van oplichting geworden”.
Volledige paniek
Op het moment dat Tessa ook haar andere bankrekening wil openen, gaat de telefoon. Het is iemand van de fraudedesk van de bank, de echte bankmedewerker. Er heeft een verdachte transactie plaatsgevonden. “Toen schoten we echt volledig in paniek. We hebben beide lijnen opgehangen en alles uitgezet”. Later blijkt dat Tessa en haar vader al de vijfde melding van de dag waren met hetzelfde verhaal.
Een woordvoerder van de ABN AMRO laat weten dat ze niets kunnen doen in gevallen als die van Tessa: “De klant heeft de boef zelf de sleutel van de kluis gegeven door akkoord te gaan met de transactie.” Wel wil de bankmedewerker benadrukken dat niemand van de bank je zal bellen met de vraag om een actie uit te voeren: “Dat kunnen mensen die echt bij de bank werken zelf, met toestemming van de klant uiteraard.”
“Wat je dan moet doen als er iemand belt die claimt van de bank te zijn? Hoor het verhaal aan, hang op en bel het nummer van je bank die op je pas of op de website van de bank staat. Als je echt gebeld bent door een medewerker van de bank, word je verder geholpen. Zo niet, dan heb je een crimineel afgeschud”.
Waarschuwing van de brandweer
Ook de brandweer waarschuwt voor een manier waarop mensen worden opgelicht. Het is namelijk vanaf één juli verplicht om een brandmelder in huis te hebben. Dit is een uitgelezen kans voor criminelen om aan te bellen en te claimen van de gemeente of brandweer te zijn en om je brandmelder te checken. Bij het ‘checken’ hiervan nemen ze gelijk kostbare spullen uit je huis mee. Niemand van de gemeente of van de brandweer zal bij mensen langsgaan om te controleren of er een brandmelder hangt, wil de brandweer benadrukken.
Let op⚠️
Nieuwe babbeltruc – Controle rookmelders
Vanaf 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om op elke etage van je woning een rookmelder te hebben.
Helaas maken criminelen hier direct gebruik van. Criminelen gebruiken een zelf gemaakte— Wijkbrandweervrouw Amanda (@amandeltje2) June 16, 2022
Meer weten over cybercriminaliteit en wat je er tegen kunt doen? Lees er hier meer over.
*Tessa is niet de echte naam van de vrouw uit dit verhaal. Haar naam is bekend bij de redactie.