Rotterdamse theaters en podia worstelen met bezoekersaantallen: ‘Dit baart ons zorgen’

Theatervoorstellingen en kleine concerten in Rotterdam trekken minder publiek dan voor de coronacrisis. Dat is het algemene beeld van Rotterdamse theaters en podia, blijkt uit een rondgang van OPEN Rotterdam. “Naar het theater zit misschien niet meer in ons systeem.”

Harde cijfers zijn er niet, maar gevoelsmatig zeggen alle theaters en podia hetzelfde. Van het Maaspodium tot Podium Grounds, allemaal merken ze de gevolgen van de coronacrisis. “Ons publiek is het een beetje verleerd, zo lijkt het”, zegt Clint van der Hartt van Theater Rotterdam.

‘Theaterbezoek moet weer groeien’
Het gaat dan vooral om het publiek dat eens per jaar het theater bezoekt. De vaste kern bezoekers blijft wel komen, zegt hij. “De niet-vaste bezoekers zijn momenteel minder geneigd om een voorstelling te bezoeken. Waar het aan ligt? We zijn er toch bijna twee jaar uit geweest. Het moet weer groeien en dat heeft tijd nodig.”

Ook wijst hij naar de qr-codes en dat sommige mensen mogelijk huiverig zijn om al in een grote gevulde zaal te zitten. “Maar we weten niet precies waar het aan ligt. We gaan nu uit van aannames.”

“Scholen hebben de bezoeken aan ons theater in de avond even on hold gezet.”

‘Sommige voorstellingen baren zorgen’
Bij Maas theater en dans herkennen ze zich in de woorden van Van der Hartt. “Vooral voorstellingen voor volwassenen en jongeren lopen moeilijk, daar zien we een lager aantal bezoekers dan voor de coronaperiode. Sommige voorstellingen baren ons inmiddels wel zorgen, ja.”

De kaartverkoop van familievoorstellingen gaan daarentegen wel goed. Volgens woordvoerder Danielle van den Berg komt dat waarschijnlijk omdat kinderen onder de 13 jaar zich niet hoeven te vaccineren. “Maar zeker weten doen we het niet.”

Niet alleen bezoekers, ook scholen bezoeken vanwege de qr-codes even geen vrije voorstellingen meer. Zo ontvangt het Maaspodium momenteel wel grote groepen scholieren overdag tijdens de schoolvoorstellingen, maar niet in de avond. “Scholen hebben de bezoeken aan ons theater in de avond even on hold gezet, vanwege het scannen.”

“Sorry, maar ik kom niet meer nu jullie meedoen aan de qr-codes.”

Lijst aan vermoedens
Ook bij dit theater hebben ze een hele lijst vermoedens waarom de kaartverkoop is teruggelopen vergeleken met voor de coronapandemie. “Het scannen van qr-codes, nog meer last-minute-verkoop dan ooit, de concurrentie van andere vrije-tijdsbestedingen – want de hele vrije-tijdsmarkt is ineens geopend – we denken dat het er allemaal mee te maken heeft. Maar zeker weten doen we het niet.”

Bij Podium Grounds krijgen ze meerdere berichten van bezoekers die bewust niet meer komen. “Sorry, maar ik kom niet meer nu jullie meedoen aan de qr-codes”, staat daar dan, zegt woordvoerder Farzana Alladin. “Het schrikt een deel van ons publiek toch af. Erg jammer, want we willen niemand buitensluiten.”

Toename last-minute kaartverkoop
Ook opvallend: bij meerdere podia is er een toename in de verkoop van het aantal last-minute tickets. Alladin: “Aan de deur is de verkoop voor onze concerten opvallend te noemen. Deze week hadden we een concert waarbij de kaartverkoop tegenviel. Maar door de verkoop van kaartjes aan de deur steeg het bezoekersaantal tot bijna het dubbele.” Het wijst erop dat publiek afwachtender is geworden, zeggen de theaters, die ook merken dat ze meer kaarten last-minute verkopen.

Mede door de verkoop op het laatste moment, zijn de problemen nog niet zó groot dat de theaters en podia shows hebben moeten afblazen. “En er zijn gelukkig ook voorstellingen die wel goed lopen”, aldus Clint van der Hartt van Theater Rotterdam. “Ik denk dat het een kwestie van tijd is voordat mensen hun weg weer terugvinden naar het theater.” Dat is ook het gevoel bij Maas: “Bij theaterhits als Lampje zitten de zalen toch weer vol en ook de herfstvakantie loopt goed.”