Twee grote bigbags met potgrond, van samen 1600 kilo worden vrijdagochtend geleverd bij volkstuinvereniging Eigen Hof in Overschie. Reden? Er blijkt bij een aantal tuinen te veel lood in de grond te zitten, en dit is vooral schadelijk voor kleine kinderen. Daarom neemt Ben het heft in eigen hand en verhoogt direct zijn tuin. “Wij hebben twee kids van 4 en 1 jaar die houden van in de aarde wroeten. We willen niet wachten op de gemeente.”
In 2021 is er een onderzoek gedaan naar de volkstuinvereniging met 280 tuinen waaruit blijkt dat een aantal tuinen te veel lood in de grond hebben. Het zogenoemde rode gedeelte. De gemeente gaat die tuinen ophogen tot 30 cm boven de grond. Het eerste moment voor ophogen is over een maand of twee, en er komt nog een moment in november. Ben zit in het oranje gedeelte, maar neemt nu al maatregelen. “Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst van de gemeente en GGD van eind maart blijkt dat vooral kinderen van 0 tot 7 jaar een risicogroep zijn, omdat zij veel hand-mondcontact hebben en lood een nadelig effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen.”
Door onderzoek van de gemeente tussen 2016 en 2021 is voor een groot deel van Rotterdam bekend waar lood in de bodem zit en om hoeveel lood het gaat. De resultaten vind je hier met postcode en huisnummer. Het is vooral aan te raden om actie te ondernemen als je veel verblijft op je tuin en hier ook een moestuin hebt. “Wij verbouwen van alles; tomaten, courgette, pompoen… Dan wil je er zeker van zijn dat het goed gebeurt.” Fruitbomen en vruchtenstruiken zijn geen probleem; die nemen geen lood op.
Een aantal tuinders baalt flink dat nu pas bekend is dat er te veel lood in de grond zit. “Ik heb daar tien jaar gezeten met kleine kinderen. Had ik het maar eerder geweten”, reageert een tuinder. Een oudere tuinder brengt daar tegenin dat de loodinname al heel veel lager is dan vroeger. “Toen dronken we uit loden leidingen, en wij zijn er ook nog steeds.” Ook is de norm voor lood in de grond flink aangescherpt. De GGD geeft ook aan dat er veel verbeterd is, maar dat het nog beter kan. “Goed handen wassen, vieze schoenen uit en stofzuigen/dweilen.”