Rotterdamse volkstuinders schrikken van flinke huurstijging: ‘We leggen ons hier niet bij neer’

Rotterdamse volkstuineigenaren zijn geschrokken van de forse huurprijsstijging van hun tuinen. Een week geleden boden ze nog de volkstuinvisie aan bij wethouder Faouzi Achbar, maar daar wordt weinig gehoor aan gegeven. “Wij hebben geen idee hoe onze toekomst eruit gaat zien”, vertelt Jane Seepers, bestuurslid Platform Rotterdamse Volkstuinen (PRV).

Volkstuinliefhebbers, zoals PRV-bestuurslid Jane Seepers, voelen zich genegeerd. Het is een probleem dat zich al jaren voordoet. “Volkstuinen vallen onder commercieel vastgoed. We hebben jaren geleden afgesproken dat we kostendekkend moeten werken, maar hebben geen idee wat daaronder valt. Al een aantal keer hebben we daar naar gevraagd, maar we krijgen geen inzicht.”

Volkstuinvisie
Een week geleden overhandigde Platform Rotterdamse Volkstuinen een visie aan Faouzi Achbar, met daarin onder de meer de roep om meer communicatie. “We willen verbinding met de gemeente en de politiek. Praat met ons en niet over ons. Maar dat gebeurt helaas nog steeds niet”, betreurt Jane.

En dus valt de huurprijsstijging rauw op hun dak. “Het contract met onze beheerder loopt af en veel van de volkstuinen zijn achterstallig onderhouden”, ziet Jane. “Wij moeten opdraaien voor die kosten en nu gaat de prijs per vierkante meter ook nog eens omhoog van 1,85 euro naar 3,21 euro. Een deel van de leden kan dat niet betalen. Dat terwijl een volkstuin juist een plek is voor iedereen.”

Bouwen
Hoewel de sfeer tijdens de overhandiging optimistisch oogde – Achbar nam de visie onder toeziend oog van tientallen volkstuinliefhebbers aan – lijkt verdere actie te ontbreken. Jane: “We hebben geen idee hoe het er in 2023 uit gaat zien. Maar we gaan ons er niet bij neerleggen. We hebben een stevige reactie gegeven en Theo Coskun (lijsttrekker SP, red.) gaat het in januari bij de gemeenteraad voorleggen. Dat het duurder wordt, is begrijpelijk. Maar we willen wel weten waarvoor we betalen. Alleen dan kunnen we ons aanpassen.”

“Twee jaar geleden moest een volkstuin plots plaatsmaken voor de uitbouw van een voetbalvereniging”, gaat Seepers verder. “Eerst wordt er een besluit genomen en dan pas horen wij ervan. De stad is aan het verstenen en daar willen wij over meepraten. Verstenen én vergroenen. Een groot grasveld is niet hetzelfde als een stadstuin. De gelaagdheid, de plantjes, de dieren die er op af komen: een stadstuin brengt groen dat je nergens anders tegenkomt.”