Rotterdamse wijk Bloemhof schittert in de film Blauw Scherm

De Rotterdamse wijk Bloemhof is een digitaal eerbetoon rijker. De film ‘Blauw Scherm’ werd van 22 mei tot en met 3 juli 2022 opgenomen in de wijk, met Bloemhoffers in de hoofdrol. Deze maand gaat de film in première, inclusief rode loper en fotograaf, in het Huis van de Wijk Irene op zaterdag 18 februari.

Eind 2021 richtten Bloemhoffers Thea van Gils, Marco van Lent en Irene Siekman de werkgroep Bloemhof in Beeld op. Het idee achter de werkgroep is om de mooie kanten van de wijk te laten zien door middel van kunst en cultuur. In de zomer van 2022 organiseerde de werkgroep een fotowedstrijd waarbij de bewoners zelf hun wijk in beeld moesten brengen. De inzendingen zijn op verschillende plekken in Bloemhof geëxposeerd. Het enthousiasme waarmee dit project werd ontvangen door de buurtbewoners zorgden voor de aanzet naar het volgende project toe: een film.

Thea had al langer de wens een film te maken en ook de theatergroep van Irene (Irene & co) was hiervoor te porren. Daarnaast werden er verschillende wijkbewoners ingezet tijdens de productie van de film als bijvoorbeeld cameraman, make-up artist, figurant en cateraar. Tijdens de opnames werden verschillende locaties in de wijk gebruikt en de filmploeg was zelfs welkom bij sommige buurtbewoners binnen. 

Blauw Scherm
Het verhaal van Blauw Scherm gaat over buurtbewoners Hans, Isis en hun buurvrouw Gerda die geconfronteerd worden met een nieuw plan van de Gemeente. Het centrale thema van Blauw Scherm is digitalisering en het effect dat dit heeft op de mensen die hier niet goed mee overweg kunnen. “De film is echt voor en door bewoners gemaakt waardoor de drempel laag is”, legt Thea uit. Wanneer we haar vragen waarom ze denkt dat deze film interessant is voor buurtbewoners om te bekijken, reageert ze: “Het gaat over waar je tegenaan loopt bij digitalisering, met een knipoog. Er zit humor in en is een echte wijkfilm.” 

Over de (wijk) grens
Terwijl de rode loper klaar staat voor zaterdag 18 februari, worden al plannen gemaakt voor uitbreiding. Thea laat ons weten dat ze de film graag op verschillende plekken door Rotterdam Zuid heen willen laten zien. Daarnaast zijn er plannen om de film van ondertiteling te voorzien. De ondertiteling zal worden aangepast op het merendeel van de  wijkbewoners die het Nederlands nog niet vloeiend verstaan. Zo hoopt Thea nog meer Zuiderlingen kennis te laten maken met deze originele Bloemhof wijkfilm.