Rotterdamse wijkraadsleden spreken zich uit tegen sloopplannen Schiekadeblok: ‘Keiharde klap’

“Wij zijn, net als heel veel jongeren in de stad, geschrokken van de plannen zoals ze vastgesteld zijn.” In een brief aan wethouder Kasmi roepen wijkraadsleden uit de stad op om af te blijven van het Schiekadeblok, waar onder meer Annabel en Biergarten zitten. De gemeente wil hier woontorens en kantoorruimtes gaan bouwen, maar dat zien de jonge wijkraadsleden als het eind van ‘hun’ Schiekadeblok.

650 woningen, 2 woontorens en tal van kantoren, horeca en nachtcultuur: dat is de toekomst van het Schiekadeblok als het aan de gemeente ligt. In de brief aan de gemeente spreken de jonge wijkraadsleden, geleid door initiatiefnemer Roy Tissen (wijkraadslid Ommoord), zich uit tegen dit bestemmingsplan. “We weten inmiddels hoe het gemeentelijk proces werkt en weten ook zeker dat nu het bestemmingsplan vastgesteld is, het einde van het Schiekadeblok in zicht is.”

Sloop van de Rotterdamse cultuur
De brief aan de gemeente en in specifiek wethouder Said Kasmi, is bedoeld om de belangen van jong Rotterdam te behartigen. De wijkraadsleden komen onder meer uit Crooswijk en Rozenburg, maar dit is volgens hen een probleem van alle wijken. In de brief spreken ze van grote gevolgen. “Sloop van het blok betekent ook sloop van de Rotterdamse (jongeren)cultuur die het ademt.” Maar veel hoop op een andere uitkomst is er niet. “Hoe graag we ook zouden willen, kunnen we natuurlijk niet vragen om de sloop tegen te houden.”

De gemeente wil met het bestemmingsplan inspelen op de vraag naar woon- en werkruimte in het centrum. Aan het Delftseplein mag er een toren komen van maximaal 70 meter hoog en achter het Schieblock-gebouw kan een toren van maximaal 200 meter hoog komen. Er moeten uiteindelijk 650 woningen en 39.000 m2 aan kantoorruimte komen en ook wordt er gesproken over een nachthorecagelegenheid in de kelder van het Schieblock-gebouw. Maar het verlies blijft te groot, volgens de wijkraadsleden die de brief hebben geschreven. “Want als de plannen voor het Schiekadeblok de norm vormen voor toekomstige ontwikkelingen in de stad, wat moet dat dan wel niet betekenen voor de nacht en voor iedereen die van de nacht geniet?”

Ook de DakAkkers maakt zich zorgen: