Rotterdamse zonnekoning Roi Soleil steelt de show op het O.Festival

Tijdens het O.Festival trad Matthijs Rijsdijk (1993) op, beter bekend als Roi Soleil, wat Frans is voor Zonnekoning. “Ik heb nog niks in dit leven gevonden wat ik leuker vind dan performen.” Maar wie is deze opkomende artiest en wat is zijn verhaal?

In de slaapkamer van de puberende en onzekere Matthijs werd een zaadje geplant terwijl hij eindeloos luisterde naar Pink, Lady Gaga en Stromae. Hij was en is een groot fan en liet zich inspireren door wat deze popsterren uitstraalden. “Dit wil ik ook kunnen,” dacht hij. Inmiddels schrijft Roi Soleil zijn eigen muziek onder de noemer “Frenglish pop with a dash of queer glitter”. Hij mixt Frans en Engels en voegt daar een vleugje queer glitter aan toe, en zingt over zelfliefde, seksualiteit en identiteit.

De zaal van poppodium Roodkapje was tijdens zijn optreden op 23 en 24 mei omgetoverd tot een Frans bal, inclusief een koninklijke spiegel waar bezoekers zichzelf konden versieren met glitter. Roi Soleil droeg een prachtig gouden glitterpak met een kroon, gemaakt van tiewraps.

De kracht van Roi Soleil? Volgens zijn producer en bassist Mischa Dirksen is dat zijn optimisme. “Hij viert het goede zonder het kwade te ontkennen.” Roi Soleil viert niet alleen het leven, maar ook de samenwerking met de mensen om hem heen. Dirksen vertelt dat het een genot is om met de artiest samen te werken. “Iedereen voelt zich gehoord.” Voor elk optreden vormt hij een kringetje met zijn team om even met elkaar te verbinden, want voor Roi Soleil zijn thema’s als zien en gezien worden enorm belangrijk.

Het publiek genoot zichtbaar van de show. Fans arriveerden in Roi Soleil merchandise, zoals t-shirts met zijn afbeelding, en sommigen droegen zelfs een kroon, net als die van Roi Soleil.

De grote droom van de artiest is om ooit deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival, en volgens zijn fans gaat dit zeker lukken. “Als hij Nederland representeert, gaat Nederland winnen.”