Rotterdamse zussen showen traditionele kleding met hun moeder

Om op haar eigen manier toch stil te staan bij het afschaffen van de slavernij, nam de Rotterdamse Roxanne een filmpje op met haar moeder en zus. Hierin laat ze op een speelse manier de traditionele kleding zien van verschillende bevolkingsgroepen in Suriname, waar haar eigen roots ook liggen.
“Keti Koti is dit jaar anders door corona, maar ik vind het belangrijk om er op mijn eigen manier bij stil te staan”, vertelt Roxanne desgevraagd. “De kleding die mijn moeder, zus en ik in de video aanhebben dragen we meestal bij de Bigi Spikri-optocht. Mijn moeder maakt de kleding zelf.”

Ze vindt dat de feestdag meer aandacht mag krijgen. “Dit jaar ben ik voor het eerst bij de herdenking in Rotterdam geweest. Het was voor mij heel bijzonder om bij de speech van Aboutaleb te zijn.” Ze hoopt dat Keti Koti ooit erkend wordt als nationale feestdag. “Veel te weinig mensen zijn zich bewust van de strijd die mijn voorouders hebben moeten voeren zodat ik nu in vrijheid kan leven. Ik ben me op deze dag altijd extra bewust daarvan. Het is jammer dat we nu niet uitgebreid samen kunnen vieren, maar dat halen we volgend jaar vast dubbel zo hard in.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat