Series van OPEN Rotterdam/
Rotterdam woont 2030!

In een serie van acht afleveringen op tv en ruime aandacht op de sociale media-kanalen belichten we een aantal belangrijke onderdelen uit deze veelbesproken Woonvisie. Want waar gaat de Woonvisie eigenlijk over?

Aflevering 1: Katendrecht

Katendrecht stond lang bekend als een achterstandswijk met veel problemen, zoals prostitutie, drugs en criminaliteit. Vanaf de jaren ’90 ging De Kaap flink op de schop. Er werd gesloopt en gerenoveerd, en er kwam veel nieuwbouw. Vooral woningen voor jonge gezinnen. En met resultaat: tegenwoordig is de wijk erg populair en vanuit heel Rotterdam komen nieuwkomers naar Katendrecht.

Aflevering 2: Rotterdam- Zuid

In Rotterdam-Zuid wordt al decennia geïnvesteerd om de woningvoorraad op peil te houden en te verbeteren. Met geld van het Rijk, de woningcorporaties, de gemeente en de particuliere sector. Ook voor de toekomst staat voor Rotterdam-Zuid een mega-opknapbeurt gepland. 35.000 woningen moeten worden gesloopt of gerenoveerd. Een groot deel van de voorraad goedkope, sociale huurwoningen zal verdwijnen en er komen duizenden extra nieuwbouwwoningen voor gezinnen met een midden- of hoger inkomen.

Aflevering 3: Centrum

In aflevering 3 belichten we het stadscentrum van Rotterdam. We zien Tevin Raynor, hij woont met zijn familie in de New Orleans, op de Kop van Zuid. Tevin werkt aan een professionele zangcarrière en trad op in de Voice of Holland. Hij en zijn familie houden van luxe, cultuur en uitgaan. Dat straalt de woning ook uit. Wanneer we binnenkomen, zien we design meubelen en een indrukwekkend uitzicht over de stad.

Aflevering 4 – West

In aflevering 4 van Rotterdam Woont 2030! staat Rotterdam-West centraal. Een gebied met veel woningen die volgens de gemeente verouderd zijn en niet meer voldoen aan de huidige eisen. Daardoor is er veel verloop van mensen die een betere woonplek zoeken. De laatste jaren is er ook nieuwbouw gekomen, en volgens de Woonvisie moet dat in de toekomst op meer plekken in West gebeuren. Bert Knaap verhuisde van Spangen naar Bospolder voor een nieuwbouwwoning. Hij richtte hem in tot kleurrijk droompaleis en heeft een enorme stadstuin. Bert wil er nooit meer weg en vindt West een prima wijk.

Aflevering 5 – Crooswijk

Van jouw te kleine woning één grote woning maken? Dat kan door samenvoegen. Als de woning naast, boven of onder jouw woning te koop staat, is het soms mogelijk om twee woningen samen te voegen en een nieuwe droomwoning te creëren. Kijk hoe Sanne en Raymond dat in Crooswijk doen. Ze zijn nog volop bezig met slopen en strippen, maar als daarna de aannemer en een architect aan de slag gaan, krijgen ze precies wat ze willen: een totaal gerenoveerde boven- en benedenwoning naar hun wens in een karakteristieke straat.

Aflevering 6 – Nesselande

In aflevering 6 van Rotterdam Woont 2030! staat Nesselande centraal. Een grote nieuwbouwwijk in het stadsdeel Prins Alexander, aan de Zevenhuizerplas. In 1995 werd dit gebied door de gemeenten Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle overgedragen aan Rotterdam om er een vinexwijk te kunnen bouwen. Twaalf jaar geleden kwamen ook Nancy Elffers en Frank Kien hier wonen. Ze waren een van de eerste bewoners en hebben het gebied enorm zien veranderen.

Aflevering 7 – Overschie

Voor aflevering 7 van Rotterdam Woont 2030! gaan we naar Overschie. We ontmoeten Edward en Welly tijdens hun verhuizing. Hun oude huurwoning wordt gesloopt, ze vonden snel een nieuwe huurwoning. Het prijsverschil is fors: ze gaan van 256 euro naar 800 euro huur. Voor Edward en Welly stond voorop dat ze in Overschie zouden blijven. Ze zijn blij met hun luxere woning met mooi uitzicht, maar vinden dat er te weinig gebouwd wordt voor mensen zonder kinderen.

Aflevering 8 – Heijplaat

In aflevering 8 van Rotterdam Woont 2030! staat Heijplaat centraal, gelegen tussen de Waalhaven en Eemhaven. Om vergrijzing tegen te gaan, komen er driehonderd hypermoderne, duurzame woningen voor gezinnen. Kijk hoe het Robert Ennema bevalt. Hij woont in een tijdelijke modelwoning. Het huis is zo gebouwd dat de energie die wordt opgewekt, gelijk is aan de gebruikte energie: een 0-op-de-meter-woning.

Aflevering 1: Katendrecht…

Aflevering 2: Rotterdam- Zuid…

Aflevering 3: Centrum…

Aflevering 4 – West…

Aflevering 5 – Crooswijk…

Aflevering 6 – Nesselande…

Aflevering 7 – Overschie…

Aflevering 8 – Heijplaat…