Rozenburg kende in 2023 een opvallend hoog aantal steekpartijen. Zo vonden er in april twee steekpartijen kort na elkaar plaats, waarvan één tot het overlijden van een 52-jarige Rozenburger leidde. “Het is uitzonderlijk dat, dat zoveel gebeurde in Rozenburg”, vertelt wijkraadslid Vanja Beukelman-Pavlovic.
“Na de vele steekincidenten van vorig jaar waren de mensen hier in Rozenburg echt in shock”, vertelt Beukelman-Pavlovic, die de hoeveelheid steekpartijen “uitzonderlijk” noemt. “Het veiligheidsgevoel in Rozenburg is veranderd. Er zijn weleens jongeren die de mensen een beetje lastigvallen. Dat ze ‘s avonds op het plein een grote mond tegen wandelaars hebben. Laatst was ook nog een echtpaar aangevallen.”
Het ging vorig jaar namelijk meerdere keren mis in Rozenburg. Op 1 januari ging het al direct fout toen een Rozenburger gewond raakte aan zijn hoofd en hand bij een steekpartij. Een aantal maanden later, op 27 april, werd vervolgens een 50-jarige man doodgestoken door een 52-jarige man. En twee dagen na die fatale steekpartij werd een 19-jarige vrouw bedreigd met een mes. Zij raakte hierbij lichtgewond, maar liep voornamelijk mentaal een trauma op.
Jongerencoaches
Volgens Beukelman-Pavlovic is de situatie in Rozenburg, na de conflicten van vorig jaar, inmiddels wel weer wat gekalmeerd. Zo zijn er meer controles op straat en is er meer handhaving aanwezig. Daarnaast wordt er ook meer gedaan om jongeren te helpen. “Jongerenwerkers doen activiteiten met ze en houden ze wat meer onder controle. Ze kijken ook naar waarom die hangjongeren zo lastig zijn en wat ze daarmee kunnen doen.”
Onder andere DIA Rozenburg en JOZ Rozenburg proberen jongeren van de straat te houden en hiermee geweldsconflicten terug te dringen. Beide organisaties houden zich bezig met het in gesprek gaan, het begeleiden van en het vinden van dagbestedingen voor jongeren.
Vierstappenplan
“Met onze aanpak stimuleren we dat jongeren hun leven weer op de rails krijgen en dat zij zelf leren om keuzes te maken die goed voor hen en de samenleving zijn”, legt een van de jongerencoaches bij JOZ Rozenburg uit. “Sommige jongeren hebben, vaak na een lange negatieve geschiedenis met onder andere instanties, ouders, school en relaties, de hoop op een goede toekomst verloren. De reguliere zorg is niet voldoende om hen weer te verbinden met zichzelf en de samenleving.”
De organisatie hanteert een vierstappenplan in de omgang met jongeren. De eerste fase gaat om vertrouwen of matching. Een fase waarin jongerencoaches contact maken met jongeren. Daarna volgt een verdiepende fase, waarin de focus van het leren kennen, naar het bepalen van doelen verschuift. Wat willen de jongeren? Wat zijn hun doelen? En hoe kunnen ze die bereiken? Daarna volgen de fases uitvoering en zelfstandigheid en afronden, waarin de jongeren worden begeleid om zelfstandig aan de slag te gaan.
Of de nieuwe aanpak effect heeft moet blijken uit de cijfers van dit jaar, maar tot nu toe zijn er geen nieuwe steekpartijen in Rozenburg geweest. In 2023 stond de teller van geweldsconflicten op 434, in vergelijking met de 388 van het jaar ervoor.