Ruilen tegen een biertje of voor een zakcentje: zo kom je van jouw kerstboom af

Wie van zijn kerstboom af wil, heeft verschillende mogelijkheden. De makkelijkste manier is de kerstboom bij het grofvuil zetten. Maar lucratief is dat niet bepaald, jouw kerstboom is namelijk geld of zelfs een biertje waard.

OPEN Rotterdam zet hieronder op een rijtje waar jij jouw boom kan inleveren (en wat je ervoor terug krijgt).

Kerstbomen door de shredder
In 2019 maakten ze in Hillegersberg een feestje van het inleveren van de kerstbomen. Op de Weissenbruchlaan werd ‘Het Grote Kerstbomen Shredder Feest’ georganiseerd. Alle ingeleverde kerstbomen gingen door de shredder.

Biertje in ruil voor je kerstboom
Een biertje in ruil voor je kerstboom? Het kan bij het Supernova Hotel in Rotterdam-West. Het biermerk Lowlander vindt het zonde dat er jaarlijks zoveel kerstbomen op straat terechtkomen na de feestdagen. Daarom besloot het team van Lowlander de actie ‘Treecycling’ op te zetten. Wie op 6 januari de kerstboom naar het Supernova Hotel brengt, krijg hier een biertje voor terug. Als je daarna nog meehelpt met het plukken van de naalden, ligt er ook een snack op je te wachten.

Je moet vooraf wel je kerstboom even aanmelden via de Lowlander website.

Zakcentje verdienen met je kerstboom
Voor wie een klein zakcentje wil verdienen met hun kerstboom, hebben we goed nieuws. Het inleveren van kerstbomen levert namelijk geld op. Tussen 3 en 6 januari geeft de gemeente per ingeleverde boom 50 cent bij speciaal ingerichte inleverpunten. Wie zijn kerstboom inlevert, helpt volgens de gemeente namelijk mee met het opruimen van de straten en zorgt ervoor dat de bomen na de feestdagen een tweede leven krijgen.

De verschillende inleverpunten en openingstijden zijn hier te vinden.

Boom bij het grofvuil
De makkelijkste manier om van je kerstboom af te komen, is om de boom bij een afvalcontainer te leggen. Vanaf 27 december tot en met 15 januari haalt de gemeente gratis de bomen op. Op 31 december en 1 januari raadt de gemeente het echter wel af om de kerstboom bij de container te leggen, in verband met brandgevaar.

Wie op deze manier de kerstboom inlevert, moet erop letten dat de boom niet op maar naast de container plaat ligt. Ook moeten er geen versieringen meer in de boom hangen. De gemeente haalt de kerstbomen in deze periode apart op voor hergebruik. De ingezamelde bomen worden tot compost en houtsnippers verwerkt.