Ruilkastjes populair in Hillegersberg: ‘Leuk om dingen door te geven’

Als het aan het Rotterdamse Denk-raadslid Enes Yigit ligt, moet Rotterdam aan de slag met buurtkastjes waar inwoners van de stad producten in kunnen zetten of uit kunnen halen. In Hillegersberg zijn al verschillende kastjes te vinden en daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

De ruilkast van Jan Smit en z’n vrouw op de Tjaskerlaan in Hillegersberg staat aangegeven op de website van stichting SoGoed. De directeur van dit initiatief spreekt komende maand op uitnodiging van Yigit in, in de Rotterdamse raad. “Het is heel makkelijk om aan zo’n kastje te komen en leuk om zo spullen te kunnen delen”, vertelt Jan. Hij stopt er de krant van vandaag in: “Die wordt elke dag door een ander meegenomen.” Hij let verder niet op wie er gebruik maakt van het initiatief: “Mensen moeten de rust hebben om er even naar te kijken.”

In Hillegersberg zijn naast deze ruilkast met ook levensmiddelen vooral ruilkasten voor boeken te vinden. Zo is iets verderop in de wijk ‘Anita’s leeskastje’ te vinden. Een flinke koelkast omgetoverd tot minibieb. “Mensen maken hier graag gebruik van.”

Enes Yigit heeft op zijn oproep op LinkedIn om meer van dit soort kasten positieve reacties gehad: “Het zou mooi zijn als er ook in andere wijken dit soort kasten met levensmiddelen kunnen komen. Ik zie het als een laagdrempelige manier om armoede en verspilling tegen te gaan. En het is natuurlijk mooi als mensen dingen delen.”