Series van OPEN Rotterdam/
Ruimte voor creativiteit?

Wat maakt Delfshaven aantrekkelijk voor kunstenaars en creatieve ondernemers? Hoe ontstaan broedplaatsen en welke invloed hebben creatievelingen op hun omgeving? In een driedelige serie onderzoeken Vers Beton en OPEN Rotterdam het ‘creatieve ecosysteem’ van Delfshaven.

Aflevering 1: De Schiecentrale

n aflevering 1 zoomen we in op de Schiecentrale. De oude elektriciteitscentrale aan de Schiehaven moest hét creatief cluster voor de Rotterdamse audiovisuele industrie worden, een alternatief voor het Hilversumse Mediapark. Maar werkt dit soort top-down gebiedsontwikkeling wel om de creatieve sector tot bloei te laten komen?

Aflevering 2 : Bottom-up

In aflevering 2 gaan we in gesprek met kunstenaars en creatieve ondernemers die hun omgeving en buurtbewoners actief betrekken bij hun werk. Wat zijn hun drijfveren? Wat kunnen zij betekenen voor de omgeving? En krijgen ze daar voldoende ruimte voor?

Aflevering 3: M4H

In aflevering 3 onderzoeken we het M4H-gebied dat vroeger een haven- en industriefunctie had, maar sinds de jaren 80 ook creatievelingen aantrekt. Inmiddels zit het gebied midden in een transformatie. De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf willen het gebied omvormen tot een woon-en werkgebied met aandacht voor de creatieve sector en maakindustrie.

Aflevering 1: De Schiecentrale…

Aflevering 2 : Bottom-up…

Aflevering 3: M4H…