Surinaamse saamhorigheid tijdens Brasa Dey Festival in Ahoy: “Mooi hoe iedereen volkslied meezong”

In het weekend van 12 en 13 november vond het Brasa Dey Festival plaats in Ahoy. Twee dagen achter elkaar groot feest op z’n Surinaams. Het festival maakt een comeback na een aantal jaar afwezigheid. Wij spreken organisator Huggy Thomas en blikken terug op het grote feest.

Saamhorigheid is de rode draad tijdens het evenement. Het vieren van en kennismaken met de Surinaamse cultuur door middel van eten, muziek, gastvrijheid en gezelligheid. Het enthousiasme tijdens de kaartverkoop was zo groot dat ervoor is gekozen om er een tweedaags festival van te maken. Het festival is op de eerste dag officieel geopend door de ambassadeur van Suriname en de FNV Politiebond. De organisatie kreeg veel steun vanuit de gemeente Rotterdam, Politie Rotterdam en het Ministerie van Defensie. “Het was erg tof dat we zo serieus werden genomen”, benadrukt Thomas.

Oorsprong
Brasa Dei, uitgesproken als ‘brasa dee’ in het Sranantongo, betekent letterlijk; dag van de omhelzing. De dag staat in het teken van samenkomen. Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk verklaard. Vanaf dit moment vertrok er een grote groep Surinamers richting Nederland. Eenmaal in Nederland aangekomen zijn de Surinaamse-Nederlanders verspreid over het land. Er kwam hierdoor een enorme behoefte aan samenkomen met landgenoten en het in stand houden van culturele gewoontes. Om deze reden werd er een jaarlijks evenement georganiseerd door de Federatie van Welzijnsstichtingen voor Surinamers. Een evenement waar het mogelijk werd om samen te komen, producten uit land van herkomst te krijgen, Surinaamse artiesten te zien en samen te komen. Ook wordt er sindsdien tijdens Brasa Dey ruimte gemaakt om de onafhankelijkheid van Suriname, Srefidensi, te herdenken en vieren.

Tranga Rugie danst met publiek

Hoogtepunten
Het festival is niet alleen voor Surinamers vertelt Huggy ons: “Elke Nederlander is eigenlijk een beetje Surinamer, we willen de Nederlandse gemeenschap bij deze saamhorigheid betrekken.” Als we vragen naar de hoogtepunten van het festival vertelt Thomas, dat hij erg onder de indruk was van de daadwerkelijke saamhorigheid en dat alle leeftijdcategorieën zo mooi samengingen tijdens het evenement. Het festival kon een aantal jaar niet doorgaan vanwege Covid-19. Volgens Thomas was het daarom extra fijn om elkaar weer allemaal te kunnen zien. Zijn persoonlijke hoogtepunt is het moment waar de Rotterdamse zangeres, Maureen Fernandes, bekend van de wereldberoemde formatie Boney M, het Surinaamse volkslied zong. “Het was zo mooi om te zien hoe iedereen het volkslied meezong. Heel bijzonder was dat” blikt Thomas terug.

Maureen Fernandes zingt Surinaams volkslied