Sacred Songs

Sacred Songs viert de diversiteit van de stad met een festival waarin zestig Rotterdamse vocalisten van verschillende culturen, religies en levensbeschouwingen samenwerken. Op vrijdag 1 december vond de 10e editie van Sacred Songs in de fraaie Pelgrimvaderskerk in historisch Delfshaven plaats. Vanaf 10 december zendt Open Rotterdam iedere zaterdag vanaf 18:30 een videoportret van één van zangers van Sacred Songs uit. 

Sacred Songs is een initiatief / productie van Stichting Culture Connection die het in verschillende steden steeds met lokale koren organiseert. Sacred Songs Rotterdam was de 10e editie, een jubileumeditie, co- productie met Grounds) www.culture-connection.org

====================================================================

Aflevering 5 – Conclusie
Op vrijdag 1 december vond een schitterende 10e editie van Sacred Songs in de fraaie Pelgrimvaderskerk in historisch Delfshaven plaats. Sacred Songs is een initiatief van stichting Culture Connection die het project in meerdere steden in Nederland organiseert met lokale partners en koren. Vijf koren en drie solozangers uit Rotterdam, in het totaal zestig vocalisten, namen deel aan Sacred Songs. Zij zongen over pelgrimage, ieder met repertoire vanuit hun eigen cultuur en religie. Artistiek leider en stemkunstenares Monica Akihary creëerde daarmee een gloednieuwe compositie, die de zangers en koren vanuit verschillende posities in de kerk en bewegend door de ruimte ten gehore brachten. Na vier afleveringen met portretten van de verschillende vocalisten, is het tijd voor de conclusie.
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/JgKkTSKxcRY” frameborder=”0″ gesture=”media” allow=”encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

 
Aflevering 4 – Shwan Sulaiman
Shwan Sulaiman is geboren in de eeuwenoude stad Erbil in Irak en woont sinds 1996 in Nederland. Zijn uitzonderlijke vocale talent heeft hij van zijn vader, een bekende zanger van Koerdische volksmuziek. Op jonge leeftijd leert hij de snaarinstrumenten ‘ud en baglamabespelen. Later verdiept hij zich in Arabische, Perzische en Turkse muziek en allerlei spirituele zangstijlen. In Rotterdam studeert hij bij Codarts waar hij momenteel de master kunsteducatie volgt en in 2016 afstudeerde in de richting klassieke Ottomaanse muziek. Met zijn krachtige stem en emotionele zang maakt Sulaiman overal waar hij optreedt diepe indruk.

Aflevering 3 – Jordão Évora
Jordão Évora is dirigent van het vijftienkoppige koor Nazareno van de ‘Paróquia Nossa Senhora da Paz’ in Rotterdam West. Deze parochie van ‘Onze Lieve Vrouwe van de Vrede’ richt haar activiteiten op de Portugeessprekende migranten in Rotterdam en omstreken, waarvan het overgrote deel van Kaapverdiaanse afkomst (ca. 20.000) is. Tijdens Sacred Songs zongen Jordão Évora en Nazareno met veel gevoel liederen over migratie en pelgrimage. Zij werden hierbij instrumentaal bijgestaan op gitaar, accordeon en percussie.


 
Aflevering 2 – Prewien Pandohi-Mishre
In beeld komt Prewien Pandohi-Mishre, een van de deelnemers aan Sacred Songs Rotterdam. Zanger en componist Prewien is thuis in diverse Indiase muziekstijlen, van klassieke tot devotionele muziek.

Hij is geboren in Suriname en woont sinds zijn 11e levensjaar in Rotterdam, waar hij zich in hindoetempels bekwaamde in spirituele zang. Prewien runt muziekschool Rasique in Delfshaven waar hij lessen in Indiase zang en ritmes geeft. Momenteel volgt hij de masteropleiding Noord-Indiase klassieke muziek aan de Wereldmuziekacademie van Codarts. Bij Sacred Songs zong hij een tekst van de 16e-eeuwse Indiase dichteres Mira Bai. Hierin werd hij begeleid door een koor van vier leerlingen van muziekschool Rasique.

Aflevering 1 – Rasha Mansour
In beeld komt Rasha Mansour, een van de zangers van Sacred Songs Rotterdam. Rasha Mansour is soliste van de Kathedrale Laurentius en Elisabeth Cantorij. Dat is het koor van de Bisschop van Rotterdam, opgericht door dirigent Marc Schaap.

Rasha is geboren in Bagdad, Irak. Haar familie komt oorspronkelijk uit Alqosh in Noord-Irak, een dorp dat circa 2500 jaar geleden gesticht is door de Chaldeeën. De Chaldeeuws Katholieke Kerk is één van de oudste in het Midden-Oosten met eigen rituelen en liederen. Rasha woont vanaf haar 13e in de Krimpenerwaard en zingt vanaf haar tienerjaren in kerk- en jeugdkoren. Sinds haar toetreding tot de Kathedrale Cantorij is haar muzikale carrière in een stroomversnelling gekomen, zingt ze regelmatig bij uitvaarten en geeft ze soloconcerten. Ze is heel dankbaar voor de steun die ze vanuit het koor heeft gekregen. Het koor fungeert als een ware kweekvijver voor zangtalenten. 

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat