Samen sterk: buurtbewoners verplaatsen bomen in de Spoortuin

In maart werden meerdere bomen verplaatst in de Spoortuin. Dit gebeurde met een hoop mankracht. De bomen moesten verplaatst worden omdat ze op een onhandige plek stonden en veel licht tegenhielden in de moestuin. “Het mooi om te zien hoe iedereen meehielp. Het werkte heel verbroederend”, vertelt een van de vrijwilligers Ginger.

De verplaatste bomen waren een Spaanse aak en een walnoot boom. “Het was erg spannend of de bomen het gingen overleven. In maart zaten er geen bladeren aan de bomen, nu zitten ze er vol mee”, aldus Philip Kuypers, buurtbeheerder van de Spoortuin.

‘Op de ouderwetse manier, zonder machines’
Een boom verplaatsen is niet makkelijk en vereist veel mankracht. “We hebben het op de ouderwetse manier gedaan, zonder machines. We hebben een touw op een speciale bindwijze vastgemaakt om het kluit heen. Die kluit moest omhoog gewipt worden en daarna hebben we hem vervolgens versleept”, vertelt de buurtbeheerder. Deze ‘ouderwetse manier’ stamt uit de jaren 50/60 en werd overgebracht door een van de vrijwilligers. “De vrijwilliger komt uit Amerika en is van oorsprong Japans. Hij vertelde dat deze wijze door een Nederlandse hovenier is overgebracht naar Amerika. Hij heeft het weer teruggebracht naar de Rotterdam.”

In de Spoortuin werken is leerzaam en leuk: “Je ontmoet interessante mensen en je leert veel over de natuur”, zegt Ginger. Kuypers is enthousiast over de hulp van de bewoners: “De Spoortuin is het hele jaar door open en is voor iedereen. Hulp is altijd welkom!”